Ciklona donosi lokalno obilnije oborine, ali i gorju mogućnost poledice

Nakon nekoliko dana s prilično niskim temperaturama, osobito ujutro, s ciklonom iz Sredozemlja koja se očekuje u četvrtak, zrak će bivati sve topliji. To ne znači da će svugdje padati isključivo kiša, već bi oborine mogle biti raznolike.

U zapadnom Sredozemlju dolazi do formiranja ciklone koja će na vrijeme osobito djelovati u prvom dijelu četvrtka i u četvrtak poslijepodne, dok bi prema večeri trebalo uslijediti razvedravanje.

Očekivani položaj ciklone u četvrtak u ponoć, windy.com

S ciklonom stiže zatopljenje, kako pri tlu, tako i po visini, ali dok ne probije u niže slojeve postojat će mogućnost i kiše koja se ledi u dodiru s podlogom.
Aktualni prognostički materijali mogućnost kiše koja se smrzava u dodiru s tlom daju dijelu Like (osobito onom bližem moru), mjestimice u Gorskom kotaru, ali i na dijelu Učke i Ćićarije.

Vrsta oborine po modelu WRF, termin 5 sati u četvrtak, IstraMet

Za Gorski kotar iznad 1000 metara vrijedi većinom dobivanje novog snježnog pokrivača, dok bi predjeli ispod toga mogli vidjeti i pravi miks oborine. Većinom se očekuje izmjena snijega i kiše koja se ledi u dodiru s tlom, a na najnižim predjelima može biti i kiše.
Tamo gdje bude isključivo snijega, moglo bi ga pasti između 10 i 20 cm, dok će nevolje u prometu stvarati pojava poledice.

Kvarner i Istra bit će uglavnom pošteđeni nevolja po pitanju poledice, ali zato kiše neće nedostajati. Ona bi lokalno mogla biti izraženija, posebno na Kvarneru.

Oborine u rano poslijepodne u četvrtak po modelu ALADIN, meteo.hr

Već do četvrtka kasno poslijepodne vrijeme bi se trebalo smiriti uz djelomično razvedravanje. 
Petak smirivanje uz postupno zatopljenje posvuda, a za vikend i vjetrovitije. Većinom suho ili uz povremeno kapanje s neba iako će biti i dužih sunčanih razdoblja. Posvuda će polako nestajati zimska obilježja uz temperature u pozitivi.

Sličan sadržaj