Ciklona odmaknula na jug Italije, snijeg u Dalmatinskoj zagori, ali i ponegdje uz obalu i na otocima / Bura ometa promet


Kada pogledamo položaj ciklone, koja se u ovim trenucima nalazi nad jugom Italije, jasno je da za nas na sjevernom Jadranu, figurativno rečeno, tu “kruha” nema, a nekako u skladu s time, bile su i naše najave današnjeg vremena. Ciklona je prejužno, da bi donijela izraženiju vlagu, a opet dovoljno je velika razlika u tlaku da bude i lokalno orkanske bure na južnom dijelu sjevernog Jadrana.

Glavnina oborina, ako uopće možemo upotrijebiti tu riječ prošla nas je tijekom prošle noći, kada je u na riječkom području bilo vrlo slabe susnježice ili snijega, a u Gorskom kotaru povremeno i jačeg snijega.

Dan je s puno naoblake, a mjestimičnih oborina ima u Gorskom kotaru, ali ništa značajno. Temperature su od -6 u Gorskom kotaru do 9 na otocima.

Zato Dalmacija uživa pravo zimsko vrijeme. Snijeg je padao ili pada u Dalmatinskoj zagori, zaleđu Šibenika i Splita pa čak i na otoku Braču.
Naravno, ima i lokalno obilnije kiše, za sada uglavnom do 20 mm, a dolazi i do pojave susnježice.

HAK
Zbog snijega koji pada u unutrašnjosti Dalmacije zabranjen je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu, na autocesti A1 između čvorova Vučevica i Vrgorac te na D8 Baška Voda-D562 tunel sveti Ilija-D62 Zagvozd. (Za sva teretna vozila promet je zabranjen na D60 Biorine-Vinjani Donji i na ŽC6180 Zagvozd-Grubine).

Snijeg pada u Lici, Gorskom kotaru, te u sjevernoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj.
Zbog niskih temperatura moguća je poledica pa vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama i da ne kreću na put bez zimske opreme.

Zbog orkanskih udara bure samo za osobna vozila otvorena je dionica Jadranske magistrale (D8) od Novog Vinodolskog do Senja.

Zbog bure na dionici Jadranske magistrale (D8) od Bakra do Novog Vinodolskog i od Karlobaga do Svete Marije Magdalene promet je zabranjen za autobuse na kat, motocikle, vozila s kamp prikolicama, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I.i II.skupinu vozila). Na dionici od Senja do Karlobaga promet je zabranjen za I. skupinu vozila – autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle.

Jak vjetar puše i na dionicama autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvora Kikovica i tunela Tuhobić i A1 između vijadukta Božići i tunela Sveti Rok, gdje je brzina ograničena na 60 km/h.

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu je trajektna linija Lopar-Valbiska i katamaranske Rijeka-Rab-Novalja, Ubli – Vela Luka – Hvar – Split , Korčula – Hvar – Split i Vis-Split.

Ciklona se pomalo osjeti i u unutrašnjosti Hrvatske, gdje ima slabog i povremenog snijega, ali se ne očekuju količine kao s prvom ciklonom.

U srijedu samo prolazno smirivanje vremena, a od četvrtka nove oborine. U početku mogućnost susnježice ili snijega i niže, a zatim će se snježna granica podignuti pa će snijeg biti moguć samo u gorju.

Naslovna: Prije Karlovca iz smjera Gorskog kotara, Dario Pavia

Blizu Delnica, Dario Dee

Sličan sadržaj