Ciklona PGŽ donijela osvježenje, ali uglavnom ne i veće oborine / Do kraja tjedna vrlo toplo ili vruće

13570095_1050744471629706_1532576591_o

Plitka ciklona koja se premještala preko našeg područja uglavnom nije donijela veću količinu oborina, što se ne može reći za osvježenje koje je nastupilo.

Rijeka je u subotu posve “slučajno” od nenajavljene oborinske mase dobila 5 mm kiše (u zaleđu je palo i osjetno više, ali nema mjerljivih podataka), i to su bile sve oborine. Mali Lošinj i Rab još su gore prošli, tamo nije pala mjerljiva količina kiše.
U Gorskom kotaru koji je možemo reći obranio čast županije, palo je ipak nešto više kiše, što je i normalno, ako se uzme u obzir da je područje kojem su se premještale oborine, većinom bilo rezervirano za granicu sa Slovenijom. U Pargu je sveukupno palo 15 mm kiše, a to se dogodilo tijekom nedjelje. U ponedjeljak su Delnice dobile 16 mm kiše, istovremeno kad Parg i Crni Lug nisu mogli prikupiti niti puni milimetar.

Zato je “gorjelo” u unutrašnjosti na nekoliko “frontova”. Dogodio se niz nevremena od sjeverozapadne Hrvatske preko Slavonije pa sve do Dalmatinske zagore.
Olujno nevrijeme pogodilo je kninsko područje sredinom dana. Palo je 47 mm kiše u kratkom vremenu uz jak vjetar, a pokazalo se danas, to su bile i jedine oborine tijekom ponedjeljka.
U poslijepodnevnim satima ponedjeljka, olujni sustavi su u unutrašnjosti zemlje počeli bujati kao gljive poslije kiše. Prvo je zahvaćeno karlovačko i zagrebačko područje, zatim Sisak pa se sve proširilo na Slavoniju. Opet je bilo i jačih grmljavinskih nepogoda praćenih tučom i jakim vjetrom.
“Score” u kišomjerima unutrašnjosti, jutros je bio ovakav: Lipik 69 mm, Kutina 47 mm, Vukovar 39 mm.

Uz cijelu priču o oborinama red je spomenuti i da su temperature pale. Primjerice nakon subotnjih riječkih 35°C uz osjet ugodnosti od 40°C, utorak je osim stabilizacije vremena donio i niže jutarnje i dnevne temperature.
Temperatura se kreće od 22 u gorju do 27°C na sjevernom Jadranu, od 24 u Slavoniji i ostatku unutrašnjosti do 31°C u Dalmaciji.

U srijedu i četvrtak više oblaka, a od petka bi opet trebalo biti nestabilnije, posebno u gorju, iako se ne smije ni na obali potpuno isključiti mogućnost lokalnih pljuskova. Ponovno toplije, iako za nedjelju se prikazuje i jačanje bure te pad temperature zraka.


Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE , koja se po potrebi obnavlja i više puta dnevno za razliku od jednom napisanih tekstova koje ne ažuriramo s promjenama sinoptičke situacije.
——————————————-
Svi NEREGISTRIRANI korisnici koji žele PROGNOZU NA ZAHTJEV za točno određenu lokaciju u točno određeno vrijeme, mogu je dobiti ISKLJUČIVO na broju 060 590 590 gdje na jednoj od opcija ostavljaju lokaciju i vrijeme, te kontakt mobitel na koji šaljemo prognozu.
REGISTRIRANI korisnici svoju prognozu na zahtjev mogu zatražiti i nama u inbox ili putem maila.

Naslovna: Robert Babić

Crikvenica, foto: Dario Grubišić

Sličan sadržaj