Stiže srpanj, a u Njemačkoj i UK neće biti vrućina / Saznajte gdje će ih biti

škoti

Vrijeme često puta zna biti potpuno nepredvidljivo i s njim uvijek vrijedi ona stara: nikad ne reci nikad.

Primjerice prošle godine, srpanj u Ujedinjenom Kraljevstvu počeo je rekordnom vrućinom. Na londonskom aerodromu Heathrow, temperatura je narasla do povijesnih 36.7°C.
Za ovaj srpanj prikazuje se potpuna suprotnost. Čeka ih prava parada fronti s Atlantika, najviše dnevne temperature neće prelaziti 20°C, a na najvišem vrhu Ben Nevisu očekuje se čak i snijeg.

Snijeg nije u prognozi za početak srpnja u najvišim dijelovima Njemačke, ali u usporedbi s rekordnom vrućinom koja ih je pogodila prošlog vikenda, prognoziranih 20°C bit će značajno olakšanje.
Vrućine su ih pogodile prošlog vikenda. Još u petak u Berlinu je izmjereno 35°C, u subotu 33°C, a u nedjelju nakon prolaska fronte tek 24°C.
Fronte s Atlantika koje će i u UK donijeti svježinu stići će i do Njemačke pa se svježije vrijeme očekuje možda čak i u prvoj polovici srpnja.

Slično očekuje i Skandinaviju te baltičke zemlje.

Za to vrijeme vrućine će se protezati od Španjolske preko Italije i našeg područja sve do Rusije, čime će Europa biti podijeljena na osjetno hladniji sjever i osjetno topliji jug. A negdje između toga, gdje se te dvije potpuno različite mase budu dodirivale, dolazit će do velikih grmljavinskih oluja.
U svakom slučaju, zanimljivo će biti tijekom srpnja.

Naslovna: Kupači na škotskom jezeru Loch Morlich prošlog srpnja, istovremeno dok su brda pod snijegom. Peter Jolly

Sličan sadržaj