Grmljavinski pljuskovi donijeli osvježenje riječkom području i Gorskom kotaru

Lošinj, Sandro Puncet, 0616

U prijepodnevnim satima nedjelje jače grmljavinske nepogode pogodile su riječko zaleđe donoseći i obilnije pljuskove, a rub tog sustava zahvatio je i Rijeku uz prolazno jak vjetar i pljusak koji je trajao 10-ak minuta.

Pritom je u Poljanama iznad Ičića palo i 20 mm kiše. U Cerniku je izmjereno 11 mm kiše, a u centru Rijeke 4 mm kiše.
Osim kiše zabilježen je i pad temperature zraka, u jednom trenutku je temperatura na automatskoj postaji Pehlin bila niža i više od 10°C, u odnosu na subotu.

Oborinska masa brzo je prošla tako da je u 13h ponovno vedrije vrijeme uz temperaturu koja bilježi rast, a slično se očekuje i u nastavku dana.
Ipak, nestabilnosti još nisu prošle pa se još do ponedjeljka popodne očekuje mogućnost pljuskova s grmljavinom, dok se od utorka nazire i stabilizacija vremena.

Današnje nestabilnosti nastavak su onog što je započeto tijekom subote u drugim dijelovima Hrvatske, gdje su se dogodila i jača grmljavinska nevremena, a ponegdje je zbog siline nevremena dolazilo i do prekida u opskrbi elekttričnom energijom.
Padalo je i grmjelo uz pojavu tuče u dijelu Slavonije, sjeverozapadne Hrvatske, Istre, Dalmacije, ali i na samom jugu Kvarnera (bez službeno mjerljivih oborina). Kod Nove Gradiške palo je 36 mm, u Bednji 24 mm, a u Slavonskom Brodu 21 mm.

Radarska snimka u trenutku prelaska grmljavinskog nevremena preko riječkog područja, Izvor: ARSO

Sličan sadržaj