Ciklona u brojkama: Crni Lug 81 mm, Rijeka 32 mm, Krk 9 mm kiše

11150490_957185647645729_8527071228988211015_n

Brojke su to koje su izmjerili kišomjeri na službenim postajama u PGŽ, u subotu u 8h. Za razliku od prošle ciklone, trenutna nije iznevjerila najave prognostičkih modela. Upravo suprotno, lokalno je palo čak i više od očekivanja, a najviše na zapaadnom dijelu Gorskog kotara i riječkom području.

Uvjerljivi rekorder je postaja Crni Lug gdje je od petka u 8h do subote u 8h pao 81 mm kiše. Obilne oborine, ali ipak u manjim količinama zabilježene su na riječkom području. Na Kukuljanovu je palo 40 mm, u Rijeci 32 mm, a u Bakru 28 mm kiše
U Gorskom kotaru osim Crnog Luga, Delnice su zabilježile 22 mm, a najmanje kiše palo je na sjeveru, gdje je Parg kod Čabra primio 12 mm oborine.
Kvarnerski otoci dobili su najmanje kiše, sjeverni više, a oni južniji manje. U Krku je izmjereno 9 mm , Malom Lošinju 8 mm, a u Rabu 4 mm oborine.
Pri tome treba naglasiti da je glavnina spomenutih oborina pala u večernjim i noćnim satima petka.

Za razliku od petka, subota protječe s osjetno manje oborina, a na jugu županije ima i sunčanih razdoblja, dok na riječkom području i u Gorskom kotaru dominiraju oblaci. Temperature su oko prosjeka ili malo ispod njega.

Kroz unutrašnjost Hrvatske premještaju se lokalno izraženiji pljuskovi, a mjeri se tijekom subote i do 20 mm kiše. U Dalmaciji je oborina nešto manje, izuzev unutrašnjosti gdje je lokalno od ponoći palo do 20 mm kiše.

Nedjelja će donijeti uglavnom prestanak oborina posvuda u Hrvatskoj, izuzev riječkog područja i dijela Gorskog kotara, gdje lokalno može pasti još malo kiše. U ostatku zemlje pretežno ili promjenjivo oblačno, ali bez kiše.

S novim tjednom stižu i topliji dani, a temperature bi u Slavoniji mogle rasti i do 30°C. U PGŽ nešto niže temperature, a lokalno bi mogle i preko 25°C, u Gorskom kotaru i preko 20°C.

Nešto više detalja o vremenu u novome tjednu saznajte u nedjelju navečer na našem Portalu, a sve aktualnosti pratite putem naše Facebook stranice.

Naslovna: Magla u Klani, foto: Alen Harčević

Sličan sadržaj