SAD: Kalifornija i dalje bez oborina na vidiku

oroville-mar2015

Završetkom “kišne” sezone na području Kalifornije znatno se smanjuju mogućnosti za oborine u sljedećim mjesecima.

Naime, doba godine od siječnja do sredine travnja poznato je kao razdoblje koje je najbogatije oborinama za ovu saveznu američku državu na obali Tihg oceana.

Ove godine, tijekom tog razdoblja pala su samo 73 mm (uobičajena su 290.21 mm), što je i više nego alarmantni podatak.

Klimatolozi tvrde kako je ovo već četvrta kišna sezona koja je Kaliforniji donijela rekordno nisku količinu oborina. Pritom se misli i na količinu snijega kojega je palo tek 2 % u odnosu na višegodišnji prosjek.

Širu javnost najviše zabrinjava stanje vodnih rezervi koje su 30-80 % ispod razine prosjeka. Uz redukciju vode, za sada se ne nalazi trajno rješenje za ovaj problem.

Štoviše, američki prognostički model GFS u sljedećih 16 dana za područje Kalifornije ne “vidi” nikakve oborine, a sezonska prognoza za ljeto 2015., prema NOAA-i također ne donosi dobre vijesti.

Tijekom srpnja očekuje se nastavak suše uz natprosječno visoke temperature, što će osjetno pogoršati stvar.

Temperature mora također će se naći izvan okvira normale. Već u travnju temperature su za čak 4°C prelazile očekivane, a znanstvenici tvrde kako će se taj trend nastaviti i tijekom narednih mjeseci.

Ipak, svjetlo na kraju tunela u ovome slučaju mogao bi ponovno biti neizostavni El Niño – ako ovaj atmosfersko-oceanski fenomen ojača, konkretnije oborine za vrijeme zimskih mjeseci mogle bi spasiti Kaliforniju.

Naslovna: Bidwell Marina na jezeru Oroville, Kalifornija – vodna rezerva u nestajanju; Izvor: California Department of Water Resources

Sličan sadržaj