Zasto je vrijeme ponekad tako nepredvidljivo?

Koliko unaprijed možemo planirati roštilj?
Zamislimo da hoćemo organizirati roštilj na prvi maj poslijepodne na nekoj lokaciji u regiji. Na pitanje zašto roštilj na prvi maj odgovorit će nam klima. Jer je to u našoj regiji već dovoljno toplo vrijeme za cjelodnevni boravak na otvorenom. To možemo znati i više mjeseci unaprijed.

Međutim, tek u periodu od recimo mjesec dana unaprijed, znači u razdoblju dugoročnih prognoza, možemo već polako naslutiti hoće li vrijeme oko prvog maja biti hladnije ili toplije te sušnije ili kišovitije od klimatološke informacije, No, taj nam podatak teško može odgovoriti na pitanje isplati li se ulagati u organizaciju proslave. Tek kad je do 1. maja preostalo manje od 15 dana na ovo će na pitanje prognostičar odgovoriti preciznije znajući otprilike sprema li se stabilnije ili promjenljvije vrijeme.

U periodu kratkoročnih prognoza vrlo vjerojatno ćemo dobiti konkretniji odgovor da postoji veća ili manja vjerojatnost za kišu i da ćete morati osigurati zaklon za svoje roštilje. E, tu sad ulazimo u razdoblje prognoze neposrednog razvoja vremena odnosno Nowcasting što konkretno znači da će prognostičar moći konkretno dojaviti da li oblak s kišom putuje točno prema vašem roštilju tek sat, dva unaprijed. Ili to možete učiniti sami prateći radarske slike koje su sada već dostupne na mobilnim mnogim aplikacijama i internetskim stranicama.

Izvor: n1info.com/ Dunja Mazzocco Drvar

Sličan sadržaj