Ciklona u Hrvatskoj donijela mjestimice i obilniji snijeg te olujan vjetar / Požar kod Omiša stavljen pod kontrolu

Protekla je ciklona, osim obilne kiše na riječkom području i u Gorskom kotaru, obilnu kišu donijela i drugdje po Hrvatskoj.

Crometeo javlja kako je obilnija kiša tijekom nedjelje i u noći na ponedjeljak pala i u središnjim i sjevernim krajevima unutrašnjosti: Bednja 61 mm, Krapina 53.9, Koprivnica 48, Slatina 47 mm. U Dalmaciji je do ponedjeljka ujutro najviše kiše palo u Kninu 41.8 mm, aerodromu Zadar 32.2 mm i Božavi 32 mm.

Najviše gorje dobilo je i obilniji snijeg, na Zavižanu je palo čak 30 cm, a hladno vrijeme rezultira i njegovim zadržavanjem zbog čega je u utorak ujutro izmjereno 24 cm. To je ujedno i jedini snježni pokrivač zabilježen na službenim postajama.

Snijeg se u nedjelju navečer spustio nakratko i ispod 1000 metara u Gorskom kotaru, ali se nije znatnije zadržao. Predjeli iznad 1000 metara dobili su i tanji pokrivač.

Po odmicanju ciklone na jugoistok zapuhala je i olujna bura mjestimice na Jadranu, a u unutrašnjosti zemlje sjeverac. Tijekom ponedjeljka u Jasenicama je izmjeren najveći udar od 133 km/h, Makarskoj 115 km/h, Paški most 111 km/h, Povile 108 km/h, Split 97 km/h, Kutjevo 94 km/h, Šibenik 86 km/h, Knin i Bilogora 80 km/h (podatak DHMZ-a).
HAK izvještava kako su autoceste A1, A6 Rijeka-Zagreb, Jadranska magistrala (DC8), državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54), Krčki i Paški most otvoreni za sve skupine vozila.
Trajektni i katamaranski promet odvija se samo djelomično, jer su brojne linije u prekidu.

Ovome ćemo pridodati i vijest da je sinoć oko 20 sati kod Lokve Rogoznice buknuo požar, koji je u jednom trenutku prijetio i naseljima nošen jakom burom, ali je zahvaljujući pravovremenoj intervenciji vatrogasaca stavljen pod kontrolu.

Naslovna: NP Sjeverni Velebit

Sličan sadržaj