Rijeka: Europska prijestolnica kiše / Uz kišu, bilo i snijega, grmljavine, tuče pa i jedan potres (FOTO)

Snažna promjena vremena koja je na vrijeme djelovala posebno u poslijepodnevnim satima nedjelje, Rijeci i okolici donijela je obilnije oborine. Prema službenom podatku DHMZ-a od 20 sati u nedjelju, u Rijeci je izmjereno 127 mm kiše, što je za taj termin najveća količina kiše ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi, Ogimet.com

 

U Rijeci je naročito od 17 sati, s premještanjem hladne fronte, zavladao pravi kaos na ulici. Prometnice su potopljene velikom količinom vode, koja je izbila šahtove, nastala su i oštećenja na automobilima. Problema je bilo i u poslovnim i stambenim prostorima, zbog čega su morale intervenirati dežurne službe.
Jake pljuskove pratila je i jaka grmljavina koja je u nekoliko navrata prekidala i opskrbu električnom energijom na riječkom području. Dolazilo je i do lokalne pojave tuče, a pred otokom Krkom došlo je do pokušaja formiranja i pijavice.

Prije same fronte ojačao je vjetar južnih smjerova, a s njenim dolaskom zapuhala je bura i sjeveroistočnjak.

S dolaskom fronte počela je padati temperatura pa je u gorju najprije iznad 1100 metara pao snijeg, ali s odmicanjem večeri, zbog intenziteta oborina snježna granica spustila se i na oko 800 ili 900 metara te možemo reći da je prvi snijeg stigao i u niže predjele Gorskog kotara.

Meteorološku akciju, “začinila” je i ona prirodna. Zabilježen je potres od 1.7 po Richteru na granici sa Slovenijom.

Rimeteo saznaje kako je u nedjelju oko 22h na području Osora na otoku Cresu došlo do udara munje u automobil, u kojem nitko nije stradao, ali je na automobilu počinjena materijalna šteta.

S prvim satima ponedjeljka fronta se premjestila do Dalmacije, a za sobom je na riječkom području ostavila i do 200 mm kiše! Obilnijih oborina bilo je i u Gorskom kotaru, unutrašnjosti zemlje, ali ponegdje i u Dalmaciji u večernjim satima.

Slijedi mirniji ponedjeljak, a od utorka i više sunca.

Naslovna: Denis Flego
Galerija: Denis Flego, Dalibor Jud, Gordan Jovanovac, Josip Ćuća-Žentil
Facebook: Istramet, Rimeteo

dalibor dalibor2 dalibor3

dalibor4 denis1 denis2

denis3 denis4 denis9

gordan1 gordan2 gordan3

josip

Dodano 23.10. u 13:10

Sličan sadržaj