Munja udarila u osobni automobil kod Osora

U nedjelju, oko 22 sata na otoku Cresu, kod mjesta Osor, munja je udarila u osobni automobil. U vozilu su se nalazile dvije osobe, koje nisu ozljeđene, ali je uslijed udara došlo do kvara elektronike na vozilu. Najvjerojatnije je munja udarila u radijsku antenu, koja je izgorjela u potpunosti.

Kako doznajemo, osobe u automobilu u početku nisu ni bile svjesne što im se dogodilo, a onda je automobil stao. Svjedok, koji je vozio oko 1 km od njih, vidio je grananje munje i udarac u tlo, ali nije mislio da je udarila u automobil, dok nije naišao na njega.

U trenutku udara munje, na snazi su bile ekstremne vremenske prilike, a zbog jake kiše, vidljivost je bila maksimalno pet metara, svjedoče akteri događaja.

Danas je automobil došlepan u Cres, a osim izgorene antene, na vozilu nije vidljiva nikakva druga šteta. Međutim, vozačko računalo “izbacuje” sve greške na vozilu, tako da je najvjerojatnije riječ o većoj materijalnoj šteti.

U automobilu ste zapravo najsigurniji za vrijeme ovakvih oluja, pod uvjetom da ne dirate metalne dijelove interijera, jer munja uobičajeno pogodi antenu te se kroz karoseriju spusti do guma koje u sebi sadržavaju čelične žice, a one pak odvedu munju u zemlju.

Foto: Dominik Buš

image image image

image image

Da munja u automobilu nije opasna ukoliko ne dirate metalne dijelove interijera dokazali su i u Top Gearu kad su pred desetak godina Golf V u Njemačkoj uz pomoć Siemensa i njihovog poligona za testiranje visokonaponske opreme za elektrane izložili udaru munje.

Sličan sadržaj