CIKLONA U HRVATSKOJ: OBILNA KIŠA, NEVREMENA, SNIJEG, ZAHLAĐENJE, BURA

Riječka tržnica i danas pod vodom, foto: Daniel Agapito

Nastavlja se utjecaj duboke Sredozemne ciklone, koja je protekle noći lokalno ponovno donijela burne meteorološke prilike. To se podsebno odnosi na područje srednje Dalmacije, gdje je lokalno bilo i izraženijeg grmljavinskog nevremena.

Najnestabilnije vrijeme tijekom noći pogodilo je područje Lastova, Korčule, Pelješca, istoka otoka Hvara te obalno područje od Makarske do doline Neretve. Osim jakih grmljavinskih pljuskova mjestimično je padala i tuča. Prema podacima mreže automatskih postaja s adrese Pljusak.com, najviše kiše do sada palo je na području Makarske. Na postaji Brist koja se nalazi na jugu Makarskog primorja od ponoći do 15h mjeri se 85 mm kiše, u Makarskoj 71 mm, Vid blizu Metkovića mjeri 60 mm, a lokalno i preko 40 mm kiše palo je na području Dalmatinske zagore. Na Biokovu je pao snijeg.

U ostatku Hrvatske vrijeme je bilo mirnije nego u Dalmaciji, ali je na većini područja zabilježeno bar malo kiše. U unutrašnjosti je lokalno palo i do 20 mm kiše, a kiša i trenutno pada.

Na sjevernom Jadranu najviše kiše dobio je jugozapad Kvarnera, i do 30 mm, na jugu Istre do 20 mm, na riječkom području i u Cresu kiše je palo do 5 mm, a tek koji mm više na otoku Krku.

Izvještavali smo, snijeg je zabijelio Gorski kotar i veći dio Like. Jutros je snježni pokrivač mjeren na 5 službenih postaja DHMZ-a, redom: Zavižan 46 cm, Begovo Razdolje 11 cm, Parg 6 cm, Gospić 3 cm, a Crni Lug 2 cm.
Dan je donio zatopljenje pa se i snježni pokrivač na većini ovih postaja topi.

Temperature u PGŽ kreću se od 1 do 7°C u gorju, 7 do 12°C na Kvarneru. U cijelu priču umiješala se i bura.
Zbog jake bure na Jadranskoj magistrali (D8) od Karlobaga do Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a između Bakra i Senja dodatno za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).
Na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvora Kikovica i tunela Tuhobić vozi se uz ograničenje brzine zbog jakih bočnih udara vjetra.

Situacija na radru:

Ciklona se još uvijek nalazi nad srednjom Italijom te nam pristižu uglavnom slabe oborine. Slično vrijeme sadašnjemu nastavit će se i tijekom nedjelje. Oborine će biti moguće u većem dijelu Hrvatske, a ponedjeljak će donijeti smirivanje vremena, jer će ciklona odmaknuti na jugoistok.

U novi tjedan ulazimo s hladnijim vremenom, vjetrom i stabilzacijom, o čemu smo već pisali proteklih dana.

Sličan sadržaj