EUROPA: NOVI TJEDAN OBILJEŽIT ĆE HLADNOĆA, A SLIČNO JE MOGUĆE I POČETKOM PROSINCA


Nakon što je sustav s Atlantika uz spuštanje hladne fronte donio prve pahulje Velikoj Britaniji, isti prodor spustio se i do Sredozemlja te prouzročio stvaranje novih ciklona pa je trenutno (slika) situacija takva da nad srednjom Italijom trenutno imamo ciklonalni vrtlog, a dok se istovremeno na Atlantiku situacija smiruje i formira se anticiklonalni blok, koji će obilježiti vrijeme u novom tjednu, a vidjet ćemo i zašto.

Uspostavljanje atlantskog bloka uz ciklonalnu aktivnost na sjeveru Europe i premještanje postojeće ciklone nad srednjom Italijom dalje na jugoistok kontinenta dovest će do direktnog prodora hladnog zraka sa sjevera. Hladnoća će zahvatiti dobar dio Europe, a spustit će se i na Sredozemlje, osim krajnjeg zapada i istoka gdje će biti topline po visini.

Sredinom tjedna, jezgra hladnoće po visini nalazit će se iznad Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine te Srbije, a na oko 1500 metara temperatura bi trebala biti oko -10°C.
Alpe bi zbog ovako posložene situacije mogle dobiti pristojne količine snijega za početak sezone.

Prema kraju tjedna snažna anticiklona nad zapadom Europe s toplijim zrakom, proširit će svoj utjecaj i istočnije pa će se hladnoća povući.

Prema današnjim prognostičkim materijalima to bi povlačenje hladnoće trebalo biti kratkotrajno, jer se čini da će sam početak prosinca dobrom dijelu Europe donijeti znatniju hladnoću sa sjevera, ali bez neke konkretnije ciklonalne aktivnosti.

Sličan sadržaj