INDIJSKI OCEAN: TROPSKI CIKLON ALESSIA I “PETICA”


Indija bi se mogla naći na udaru tropskog ciklona “5”, wunderground.com

Ušli smo u doba godine kada se glavnina tropskih zbivanja seli u Indijski ocean. Nedavno smo izvještavali o tropskom ciklonu koji Helen koji ide na Indiju. Jučer je došao do kopna, a danas ga više nema na kartama i satelitima.
Isto tao da se tropski sustav u razvoju kreće prema Australiji. Jučer je to bio samo broj, a danas sustav nosi ime Alessia.

Alessia je već nadomak australske obale, njenog sjeverozapada, s vjetrom stalne brzine do 100 km/h što značida se radi o snažnom tropskom ciklonu, ekvivalentu tropske oluje. Po ulasku na kopno danas ili sutra, oluja će slabjeti, ali sa sobom može donijeti vrlo nepovoljne vremenske prilike u vidu snažnog vjetra, kiše, valova, plime.

S njom nije prekinuta tropska aktivnost na Indijskom oceanu, jer je neposredno uz obalu Malajskog poluotoka nastala tropska despresija (Tropski ciklon “5”), prema čijim je prognozama dug put prema Bengalskom zaljevu, odnosno u konačnici Indiji. Na tom putu ciklon će dobiti ime, a mogao bi dosegnuti i snagu veću od 3. kategorije, posebno kada uđe na područje Bengalskog zaljeva. Negdje sredinom tjedna već bi trebao biti pred kopnom istočne Indije.

Sličan sadržaj