Ciklona u Pgž donijela lokalno ekstremne količine kiše


Ciklona koja u našoj županiji djeluje od utorka, do danas je lokalno na Kvarneru donijela vrlo obilne količine kiše. Najviše kiše je palo na otocima. Ekstremna količina kiše zabilježena je u dijelovima otoka Krka. Na meteorološkoj postaji DHMZ-a na aerodromu Rijeka kod Omišlja u dva dana palo je ukupno 245.4 mm kiše. Tijekom utorka u poslijepodnevnim satima to područje je zahvatilo dvosatno snažno grmljavinsko nevrijeme sa kojim je palo 119.5 mm. U protekla 24h (jutros do 8 sati) izmjereno je novih 125.9 mm kiše. Od početka kolovoza na aerodromu Rijeka je palo čak 347 mm kiše.

Obilnije kiše bilo je i na ostalim dijelovima otoka Krka, pa je tako u Baški u protekla 24h palo 82 mm kiše. U noći na četvrtak u samo 1 satu od 4.52 do 5.52 palo je čak 60.2 mm kiše.

Tijekom četvrtka u ranim jutarnjim satima uslijedio je prolazak fronte, koja je sa sobom donijela izraženije grmljavinsko nevrijeme uz obilnu kišu na cijelom području naše županije. Obilna kiša zabilježena je i u Selcu gdje je do jutra palo 81 mm kiše. U Gorskom kotaru najviše kiše bilježi Velika Lešnica sa 50mm. Fronta je najmanje kiše donijela na južnijim otocima. Tijekom jutra se vrijeme brzo smirilo, pa veći dio dana na Kvarneru prevladava sunčano vrijeme.

Snažno nevrijeme pogodilo je Crikvenicu i Novi Vinodolski.
U Crikvenici je od jedan ujutro do šest sati palo 123 mm kiše, a zabilježena je i pojava tuče. Nevrijeme je potopilo mnoge ulice, a najkritičnije je bilo u romskom naselju gdje je voda poplavila 11 kuća.
U Novom Vinodolskom u samo 2 sata palo je 100 mm kiše. Cesta od kružnog toka do Plodina zbog poplave bila je zatvorena od 5 do 13h.

Radarska snimka u 4h.

Radarska animacija prolaska fronte

Količina oborine (mm) u protekla 24h izmjerena 21.08.2014. u 8 sati ( DHMZ)
Rijeka-aer 125.9
Rijeka 50.3
Krk 50.0
Crni Lug-Risnjak 46.0
Kukuljanovo 45.0
Delnice 37.0
Bakar 37.0
Rab 15.8
Parg-Čabar 15.6
Mali Lošinj 2.5

Stabilizacija vremena neće uslijediti ni sljedećih dana. I nadalje se očekuje promjenljivo vrijeme uz povremenu kišu ili pljuskove. Ponovno nešto više kiše vidi se tijekom subote i nedjelje.

Poplava u Novom Vinodolskom. Foto: Dario Novi.

Poplava u Crikvenici. Foto: Anto Ravlić

Munje nad Osorom na otoku Cresu. Foto: Vilson Berish.

Naslovna fotografija: Renato Muškardin. Munje nad Cresom.

Sličan sadržaj