‘Potop’ na crikveničko-vinodolskom području: u dva sata palo više od 100 litara kiše (FOTO)


Moćno noćno nevrijeme je protutnjalo Crikvenicom, Novim Vinodolskim i Vinodolskom dolinom. U samo dva sata u Novom je palo 100 litara kiše. U Crikvenici je od jedan ujutro do šest sati palo 123 litre kiše. Crikvenicom je protunjala i tuča oko tri sata. Nećemo pretjerati ako napišemo da se na pojedinim dijelovima Crikvenice i Novog mogao snimati film o poplavi u Gunji.

Bujice su nogometno igralište NK Crikvenice pretvorile u bazen. Sportsku dvoranu u otok. Najgore je prošao pojas uz Dubračinu. Vlasnici kuća satima su pokušavali izbaciti mulj iz dvorišta. Voda se na pojedinim predjelima popela do pasa ili retrovizora automobila. Poplavljena su prizemlja u Strossmayerovoj ulici. Najkritičnije je bilo u romskom naselju. Dubračina se izlila. Naselje je plivalo u pola metra vode. Poplava je uništila 11 kuća. Već u sedam ujutro u romsko naselje je stigao gradonačelnik Damir Rukavina i tražio smještaj za obitelji koje sigurno neće u svoje domove tjedan dana. U pričuvi su vreće za formiranje zečjih nasipa jer prognoza nije pretjerano obećavajuća kad je riječ o padalinama.

U jednom trenu, oko pet ujutro voda je nadvisila Most hrvatskih branitelja. Dubračina se popela na cestu i kod Vatrogasnog doma. Plivala je Kotorska. Iz zgrade veterinarske ambulante satima se izbacivao materijal koji se sručio s brda. Susjedima je voda potpuno uništila namještaj u prizemlju. Velike štete na barkama nanijete su i u Crikvenici.

U Novom Vinodolskom izlila se Ričina. Ulica Antona Mataije odnosno potez od kružnog toka do marketa »Plodina« bio je zatvoren za promet od pet do 13 sati. Poplave su zatvorile market »Tommy«. U Ričini čije je ušće blatno poput kakve južnoameričke rijeke oštećeno je 20 barki.

Pod vodom su ostali vinogradi Pavlomira koji se zaista mogu pohvaliti dobrim odvodnim kanalima. Poplavljeno je groblje u Ledenicama. U potpornom betonskom zidu koji kuću u Matajinoj ulici štiti od brda voda je jednostavno napravila rupu od nekoliko metara.

Vodene “radosti” nisu zaobišle niti Vinodolsku općinu. Novljanski vatrogasci posudili su im dva vozila kako bi se mogla ispumpati voda i sanirati štete. U Podsoplju nadomak Triblja bujica je zbrisala asfalt na cesti u koju se polažu cjevovodi.

Poplavljene su i kuće na cesti oko Drivenika.

Koliko je kiše palo u nekoliko sati svjedoči usporedba s kišnim srpnjem u kojem je ukupno palo 170 litara kiše. Kišni val u prvim satima četvrtka možemo komparirati i s rujnom, najkišovitijim mjesecom u Crikvenici u kojem padne 150 litara kiše u prosjeku.

Poplava u Crikvenici.


Novi Vinodolski.

Izvor: Novi list
Foto: A. Ravlić i čitatelj

Sličan sadržaj