Ciklonalna aktivnost na Atlantiku dovela do poplava u Ujedinjenom Kraljevstvu / Na kopnu Europe i dalje traje borba s ledom


Pisali smo već, na Atlantskom oceanu ponovno je ojačala ciklonalna aktivnost, a posljednja vrlo duboka ciklona s centrom od 952 hPa, dovela je do obilne kiše, poplava, vjetra i materijalne štete na području Ujedinjenog Kraljevstva.

Najgore su prošli jugozapad Engleske i obalni dijelovi Walesa. U nekim dijelovima voda se nije povukla čak više od mjesec dana, jer neke veće pauze od oborina nije bilo. U mnogim mjestima naređena je evakuacija, ali to nije ništa čudno, ako se uzme u obzir da je protekli siječanj bio najkišovitiji u gotovo 250 godina. Dodatna kiša koja je pala proteklih dana, pala je na već vodom zasićeno tlo, što je dovelo i dovodi do poplava.

Posljednja ciklona donijela je i vjetrove brzine i do 140 km/h i vrlo velike valove koji su na obalnom području počinili i materijalnu štetu. Jedna osoba je odvučena u more, a posla je bilo i za spasilački helikopter koji je od podivljalog mora morao spašavati 6 mornara.
U gradu Dawlish intenzivni valovi znatno su oštetili prugu koja se urušila te je tako prekinuta jedna od glavnih željezničkih poveznica s Londonom. Na slici je vidljivo da su valovi doslovno srušili zid i obrušili se na prugu.
Izdano je preko 200 upozorenja od poplava i opasnog vremena, a situacija neće biti ništa bolja ni idućih dana, uz očekivanu ciklonalnu aktivnost Atlantika.

JEDNIMA KIŠA, DRUGIMA LED
Dok jedni dobivaju obilnu kišu, poplave i vjetar, drugi proživljavaju “mini” ledeno doba. Prvenstveno se to odnosi na Sloveniju. Tijekom četvrtka oko 95 tisuća ljudi bilo je bez struje, ali s obzirom da temperature rastu očekuje se drastično poboljšanje situacije u dane vikenda.

Problema s ledom bilo je i u Austriji, Njemačkoj i Češkoj, ali ipak u manjoj mjeri nego u Sloveniji, koja je gotovo cijela bila okovana ledom, a kadrovi sa zapada, iz grada Postojne i danas kruže internetom, kao nešto što se u novijoj povijesti nije dogodilo.

Foto: BBC

Sličan sadržaj