Deset vremenskih događaja koji su obilježili 2014. godinu


2014. godina ostati će kao najtoplija godina ikad zabilježena.
Prema izvješću nacionalnog centra za klimatske podatke (NOAA), 2014. godina postati će najtoplija godina od početka evidencije davne 1880. godine. Temperature više od prosjeka u prvoj polovici prosinca vrlo vjerovatno će pripomoći da ova godina završi kao najtoplija.
Prosječna globalna površinska temperatura mora bila je najviša u razdoblju od siječnja do studenog u proteklih 135 godina koliko se vodi evidencija.

Foto: NOAA.

Poplave u Indiji i Pakistanu.
Obilne monsunske kiše pogodile su pogranično područje Indije i Pakistana, pri čemu je na podučju Kašmira i Jammua poginulo najmanje 648 ljudi. Šteta od poplave procenjuje se na više od 16 milijardi dolara. U Pakistanu je ovoga ljeta u poplavama poginulo najmanje 207 ljudi, a šteta se procjenjuje na oko 2 milijarde dolara.

Foto: Dar Yasin.

Tropski ciklon Hudhud oštetio Indiju najmanje za 11 milijardi dolara štete.
Tropski ciklon Hudhud, koji je 12. listopada pogodio obalu u blizini Visakhapatnama, koji se nalazi u Indijskoj državi Andhra Pradesh, bio je najskuplji tropski ciklon u indijskoj povijesti. Brzinom stalnih vjetrova od 135 km/h, nanesena je šteta koja se procjenjuje na 11 milijuna dolara. Zbog brze evakuacije poginulo je samo 68 ljudi, što je daleko ispod 9.843 poginulih 28. listopada 1999. prilikom udara ciklona Orissa.

Foto: NASA.

Jugoistok Brazila pogodila najveća suša u posljednjih 50 dogina.
Suša će najmanje koštati 4,3 milijarde dolara, što je treća najskuplja prirodna katastrofa u povijesti Brazila. Mali poljoprivrednici u državi Ceará, na atlantskoj obali nisu bili u mogućnosti pobrati kukuruz, kojim bi prehranili stoku. Prodajom stoke i dalje su bili na gubitku.

Foto: Aurelien Francisco Barros.

Suša u Kaliforniji.
Ekstremna suša do rujna pogodila je oko 95% Kalifornije. 2014. godina biti će najgora u posljednje tri godine. Štete od suše procjenjuju se na 3,6 milijardi dolara.

Foto: California Department of Water Resources.

U odronima zemlje i kamenja u Afganistanu poginulo 2700 ljudi.
Procjenjuje se da je u odronu 2. svibnja poginulo od 350 do 2700 ljudi. Do klizišta je došlo uslijed obilnih kiša. a odron se dogodio u petak sredinom dana.

Foto: BC correspondent Bilal Sarwary.

Supertajfun Rammasun pogodio Kinu.
Rammasun je bio najjači tajfun u posljednjih 40 godina koji je pogodio kinesku provinciju Hainan. Konstantna brzina vjetrova se kretala oko 140 km/h, dok su udari dosezali i 155 km/h. Poginulo je 206 ljudi, a šteta se procjenjuje na 6,5 bilijuna dolara. Supertajfun je pogodio Kinu 18. srpnja u 13:35 po lokalnom vremenu. Oko oluje se nalazilo na sjevernoj obali otoka Hainan, a tlak izmjeren u njemu iznosio je 899,2 hPa.

Foto: NASA

Polarni vrtlog u dijelovima SAD-a
Ekstremne hladnoće i snijeg pogodili su u siječnju istočne dijelove SAD-a. Ledeni pokrov na području Velikih jezera dostigao je svoju drugu najveću površinu tijekom zime. Uslijed velikih hladnoća poginula je najmanje 21 osoba. Ukupna šteta iznosi 3 milijarde dolara.

Prometni kolaps u Atlanti. Foto: Michael Kraljmhking.

Izrazito aktivna sezona uragana na istočnom Pacifiku.
2014. godina ostati će najprometnija sezona od 1992. godine. Ukupno je zabilježeno 20 imenovanih oluja. Prosječna sezona se kreće oko 15 imenovanih oluja.
Prve četiri naprometnije godine u istočnom Pacifiku sekreću ovako:
1. 1992 – 24 imenovane oluje
2. 1985 – 22 imenovane oluje
3. 1983 – 21 imenovane oluje
4. 2014 – 20 imenovane oluje
4. 1990 – 20 imenovane oluje

Neobično visoke temperature oceana pogodovale su čestim prolascima oluja. Tri uragana u krugu od 200 kilometara pogodila su Havaje 2014. godine, uključujući i uragan Iselle, koji je stvorio klizište na Velikom otoku 8. kolovoza.

Mirna sezona uragana u Atlantiku
Sezona uragana u Atlantiku završila je daleko ispod prosjeka. Ove sezone zabilježeno je samo pet smrtnih slučajeva. Ukupna šteta procjenjena je na manje od 500 milijuna dolara.
Temperature morske površine su također bile blizu prosjeka, ali ipak nešto hladnije od mjerenja, koje je započelo 1995. godine.
Uragan Gonzalo je bio prvi uragan sa vjetrovima koji su dostizali brzinu od najmanje 145 km/h.

Foto: Alexander Gerst

Sličan sadržaj