Detalji jake promjene: Orkanski udari bure mogući i u Rijeci / Snijeg i zapusi u Gorskom kotaru

output_GBGy9V

Proljetni dan i temperature koje su za nama ne daju naslutiti da se sprema izrazita promjena vremena, ne samo nama u PGŽ, već u cijeloj Hrvatskoj i susjednim zemljama.

Ona je povezana sa spuštanjem frontalnog poremećaja sa sjevera Europe pri čemu će doći do formiranja ciklone u Sredozemlju koja će se uz jačanje premještati u južni Jadran. Ova će promjena donijeti cijeli niz nepogoda, a poseban naglasak stavljamo na orkansku buru na Jadranu i obilan snijeg u Lici.

48-515IT

Frontalni poremećaj zahvatit će u poslijepodnevnim satima naše područje. Još ujutro može biti slabih oborina, a zatim se njihovo jačanje očekuje tijekom poslijepodnevnih i osobito večernjih sati.


SNIJEG

Počet će već u poslijepodnevnim i večernjim satima srijede najprije u Gorskom kotaru, a zatim će se navečer snježna granica spuštati. Glavnina snijega past će od srijede do četvrtka poslijepodne.
Najviše snijega očekuje se na istoku Gorskog kotara, ponegdje i do 30 cm. U središnjim dijelovima past će ga nešto manje, dok se najmanje oborina očekuje na zapadu i sjeveru područja, a tu bi se uglavnom moglo raditi o 10-ak cm. Uz snijeg bit će i vjetra koji može stvarati vijavice i zapuhe.
Snijeg se očekuje i u večernjim i noćnim satima iznad 500 metara u riječkom zaleđu (mogućnost za tanji pokrivač), a posebno će na zlobinskom području biti i obilniji, a bura će se pobrinuti za vrlo surove uvjete i slabu vidljivost, uz stvaranje snježnih zapuha.
Niže od 500 metara uglavnom je moguća pojava susnježice, ali i na istočnim predjelima i snijega, a uz samu obalu riječkog područja kiša ili susnježica, a tijekom četvrtka na istočnom priobalju može biti i snijega nošenog burom.

BURA
Razlika u tlaku bit će impresivna. U centru ciklone kod Otrantskih vrata 999 hPa, a primjerice u Rijeci i 1020 hPa. Iz tog razloga će posvuda biti jake do olujne bure s orkanskim udarima, a orkanskih udara ili čak i orkanskog prosjeka vjetra bit će i u Rijeci, posebno istočnom dijelu grada i na istočnom priobalju. Modeli prikazuju udare vjetra i u Rijeci i do 150 km/h, a duž istočnog priobalja i do 180 km/h, mada se ne može isključiti mogućnost i da udari lokalno prijeđu 200 km/h!!
Bura će ojačati u večernjim satima srijede, a glavnina se očekuje još u prvom dijelu četvrtka, iako će na istočnom priobalju čak i u četvrtak poslijepodne biti orkanskih udara.
Bez sumnje radit će se o najjačoj buri ove godine, a možda čak bude slične snage kao bura iz studenog 2013. godine, koja je počinila značajnu materijalnu štetu u Rijeci i na Kvarneru.
Vjetra olujne snage može biti i na području Gorskog kotara, a posebno s primorske strane od Kikovice do Tuhobića, gdje će biti i orkanskih udara!

Zbog toga se očekuju velike poteškoće u prometu, a sigurno će u kombinaciji sa snijegom dolaziti i do njegovog potpunog prekidanja, posebno kroz Gorski kotar, dok će bura isto činiti duž Jadranske magistrale.
Bez prijeke potrebe tijekom četvrtka najbolje je ne ići na put, a treba biti na oprezu i zbog letećih “projektila” koje bura bude nosila.
Ne smije se isključiti niti mogućnost za materijalnu štetu uzrokovanu burom!


KIŠA

Pored navedenog kiša dođe kao pravo olakšanje. Nje će najviše pasti na južnim kvarnerskim otocima, koji će biti najbliži cikloni od svih područja PGŽ, a ne očekuje se više od 30 mm kiše. Sjevernije kiše će biti manje, zbog bure koja suši oborine.

Glavnina ove promjena na području PGŽ događat će se od večernjih sati srijede i u prvom dijelu četvrtka, dok će u drugom dijelu četvrtka oborine slabjeti pa i prestati, a zadržati se samo u istočnom i središnjem dijelu Gorskog kotara te na istočnom priobalju. Bura će oslabjeti tijekom petka.
Ciklona i fronta donijet će osjetan pad temperature zraka pa će temperature biti ispod prosjeka za doba godine.

Obilnih oborina od ciklone bit će u Dalmaciji, uglavnom u obliku kiše, zatim Lici, gdje može pasti i metar snijega, te posebno na prostoru BiH koja će biti zahvaćena obilnim snijegom. Obilnog snijega može biti i u dijelovima Srbije i Crne Gore.
Zabijelit će se i krajnji istok Hrvatske kao i viši predjeli Dalmatinske zagore.
Orkanskih udara bure bit će i u Dalmaciji.

Sličan sadržaj