Sutra orkanska bura, kiša i snijeg – izdan najviši stupanj upozorenja za vjetar i kišu

Ciklona koja se danas, s prelaskom hladne fronte iz zapadne Europe preko Alpa, formira u Genovskom zaljevu, sutra će se premještati prema jugoistoku. S njezinim premještanjem u Jadranu će se formirati sekundarna ciklona čije će se središte sredinom sutrašnjeg dana nalaziti u južnom Jadranu (slika 1). Veliki gradijenti tlaka, između anticiklone iznad zapadne Europe i spomenute ciklone iznad Jadrana, za posljedicu će imati olujnu i orkansku buru, prvu ovoga ožujka. Bura će jačati već danas, a sutra bi po svojoj jakosti mogla dosegnuti orkansku buru iz veljače ove godine.

Slika 1. Polje prizemnog tlaka zraka i položaj frontalnih sustava u četvrtak 5.3.2015. u 1200 UTC.

Očekuje se da bi brzina vjetra mogla na udare dosezati i više od 150 km/h. Prognostičari DHMZ-a su stoga, putem sustava Meteoalarma, izdali najviši stupanj upozorenja za vjetar na sjevernom Jadranu. Jakog pa i olujnog vjetra bit će i u unutrašnjosti, posebice u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije. Na krajnjem jugu veći dio dana puhat će jako jugo.

Osim bure, ciklona će nam donijeti i obilnu oborinu, noćas najprije na sjevernom Jadranu te u Gorskom kotaru i Lici a sutra, osim u dijelu Like, obilne oborine bit će ponegdje u Dalmaciji te na širem dubrovačkom području gdje bi do kraja dana moglo pasti i više od 100 mm kiše. S pritjecanjem hladnog zraka kiša je već danas prešla u snijeg u gorju, no sutra će ga biti i unutrašnjosti Dalmacije, ponajprije u višim predjelima, te ponegdje u Slavoniji. Uz zahladnjenje te jačanje bure, snijega nošenog vjetrom može biti i mjestimice uz obalu.

S obzirom na gore navedene vremenske uvjete, najviši stupanj upozorenja, osim za buru na sjevernom Jadranu, izdan je i za količinu oborine na većem području Dalmacije. Otežani uvjeti za promet i aktivnosti na otvorenom bit će i u većem dijelu unutrašnjosti pa je srednji stupanj upozorenja izdan za područje Gorske Hrvatske gdje će se stvoriti novi snježni pokrivač između 15 i 40 cm a uz jak i olujan vjetar stvarat će se i snježni zapusi.

Manjih lokaliziranih problema zbog očekivanih vremenskih uvjeta može biti i u središnjoj te istočnoj Hrvatskoj kao i na širem području Karlovca i Ogulina.

U petak će oborine većinom prestati, ali još će i dalje biti vrlo vjetrovito, u unutrašnjosti uz umjeren do jak, u gorju i olujan sjeveroistočnjak, dok će na Jadranu bura i dalje imati olujne, često i orkanske udare. Slabljenje bure očekuje se na sjevernom Jadranu u petak prijepodne, a krajem dana i u Dalmaciji.

Iako ovakve vremenske prilike nisu neuobičajena pojava za ožujak, zbog mogućeg utjecaja na obavljanje svakodnevnih poslova kao i zbog očekivanih teškoća u prometu te mogućih materijalnih šteta potrebno je upozoriti na iste.

Izvor: DHMZ/ dr.sc. Nataša Strelec Mahović
Tanja Renko, dipl. inž.
Služba za vremenske analize i prognoze.

Sličan sadržaj