VREMEPLOV: Orkanska bura u Rijeci i na Kvarneru 05.3.2015.

legnyomaskep2

NAJAVA CIKLONE
Krenula je najavljivana promjena vremena. Fronta sa sjevera dovela je do stvaranja ciklone nad Sredozemljem, čiji se trenutni centar nalazi u Ligurskom moru, a prikazan je na naslovnoj slici.
Do sada je na riječkom području, palo i do 20 mm kiše, a u Gorskom kotaru počeo je padati snijeg, temperature su u padu.

Međutim ni kiša ni snijeg nisu glavna vijest već bura na koju smo već u nekoliko navrata upozoravali. Neki modeli podno Velebita tijekom četvrtka daju udare i od 250 km/h!

Već sada bura je počela jačati i stvarati poteškoće u prometu, a pravo jačanje tek se očekuje iza ponoći. Lako je moguće da će ova bura na dijelu obale biti čak i jača od bure iz studenog 2013., ali i dosta često spominjane bure iz 2009. godine na što posebno upozoravamo! Najbolje je tijekom četvrtka ne ići nigdje na put, ako se uistinu ne mora. Vjerojatno ni neće postojati slobodan pravac iz smjera Rijeke prema Zagrebu ili Splitu.
Također, uz takve uvjete realno je očekivati i materijalnu štetu.

Situaciju pratimo ispod

PETAK
15:20

Posljednja vijest na temu ove promjene
BURA U OPADANJU

02:00
Bura je malo posustala, sukladno prognozama, ali neka vas ne iznenadi poneki udar od preko 30 m/s još tijekom noći, a onda bi od petka poslijepodne i takvi udari trebali potpuno izostati.
Nakon što je tijekom cijelog petka zbog bure kružio južno od Istre, kontejnerski brod Maersk Alfirk, napokon je dobio zeleno svjetlo i plovi prema Velim vratima, što znači da se situacija ipak vraća u normalu.
Tijekom petka bavit ćemo se još ukupnom štetom na Kvarneru od bure, ali i vidjeti što se sve događalo van granica naše županije.
Slijedi nešto mirnije i ljepše vrijeme.Još su uvijek oblaci prisutni, ali bi kroz nekoliko sati trebalo nastupiti razvedravanje.
Temperature od 0 do 5°C u gorju, 4 do 8°C na obali i otocima.

ČETVRTAK
21:00
Bura je u večernjim satima ponovno ojačala, a u 19:50 na istoku Rijeke izmjeren je udar od 46 m/s.


20:00

Naoblaka je pred zalazak u mnogim dijelovima PGŽ posustala i propustila posljednje današnje sunčeve zrake.

Temperature variraju od 6-9°C, u gorju su niže – do 1°C.

Vjetar jak i olujan – bura, kasno noćas trebala bi ipak malo izgubjeti na snazi. Bura je na Kvarneru izazvala snažnu posolicu.

HAK: Zbog orkanske bure za sav promet zatvoreni su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica, autocesta A7 između čvorova Draga i Šmrika, Krčki most, Paški most.
Samo za osobna vozila otvorene je riječka obilaznica (A7) na dionicama Orehovica-Škurinje i Čavle-Kikovica (A6). Na nekim dijelovim Gorskog kotara i dalje vrijede zimski uvjeti na cestama.

Brodske linije u prekidu: Brestova-Porozina, Valbiska-Merag, Valbiska-Lopar, Prizna-Žigljen, Stinica-Mišnjak, Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Rijeka, Mali Lošinj-Unije-Susak.

16:00
PREGLED DANA

13:00
Sunce ponegdje proviruje kroz naoblaku, iako je na mnogim mjestima još uvijek potpuno oblačno. Slabe oborine prisutne su tek na malom dijelu PGŽ.

Temperature uglavnom od 5-9°C, ponegdje i nešto niže. Osjet hladnoće je zbog olujnog vjetra pojačan.

Puše jaka i olujna, na udare podno Velebita i orkanska bura.

HAK:
Na većini cesta kroz Gorski kotar ukinuti zimski uvjeti. Sve skupine vozila mogu prometovati iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci, i obrnuto (A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica još je zatvorena za sve skupine vozila – obilazak za sva vozila starom cestom kroz Gorski kotar (DC3)).

Promet je obustavljen na Krčkom i Paškom mostu. Za sav promet zaustavljeni su i dijelovi:
autoceste A7 između čvorova Draga i Šmrika, Jadranska magistrala (DC8) između Bakra i Svete Marije Magdalene. Samo za osobna vozila otvorene su: riječka obilaznica (A7) na dionicama Orehovica-Škurinje i Čavle-Kikovica (A6) te dionica državne ceste DC25 Gospić-Karlobag.

Trajekne i katamaranske linije u prekidu (PGŽ): Brestova-Porozina, Valbiska-Merag, Valbiska-Lopar,
Stinica-Mišnjak, Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Rijeka, Mali Lošinj-Unije-Susak.

09:00
U najvećem dijelu županije oborina više nema, naoblaka će se polako razilaziti.

Jutarnje temperature zraka podlegnule su efektima ove ciklone. Obala se budi na 3-6°C, otoci 5-8°C, dok je u gorju 0-4°C.

Olujna, na udare i orkanska bura otežava i zaustavlja promet. Na Paškom mostu već je izmjeren udar koji premašuje 200km/h. Najveće srednje brzine bure trenutno se kreću od 100 – 130 km/h.

HAK na svojim stranicama navodi kako su za SAV promet zatovoreni Krčki i Paški most, Jadranska magistrala (DC8) između Bakra i Svete Marije Magdalene, autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica te autocesta A7 između čvorova Draga i Šmrika. Vozače posdjećaju i na obvezno korištenje zimske opreme u Gorskom kotaru I Lici.
U prekidu su brojne katamaranske i brodske linije :
Brestova-Porozina, Valbiska-Merag, Valbiska-Lopar, Prizna-Žigljen, Stinica-Mišnjak, Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Unije-Susak te brojne druge linije na ostatku Jadrana. Ukoliko krećete na put, u svakom slučaju pratite izvještaje HAK-a na njihovim službenim stranicama.

04:00
Najjači udari vjetra od ponoći (Pljusak.com):
148 km/h Kampus,
113 km/h Kostrena
108 km/h Treskavac (otok Krk)
92 km/h Susak
85 km/h Cernik

HAK
Zbog orkanske bure za sav su promet zatvorene:

autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje,
autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica,
autocesta A7 između čvorova Draga i Šmrika,
državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54),
Jadranska magistrala (DC8) između Bakra i Svete Marije Magdalene,
Krčki most,
Paški most,
državna cesta Dobroselo-Mazin (DC218).

Riječka obilaznica (A7) između čvorova Orehovica i Škurinje otvorena je samo za osobna vozila kao i dionica između čvorova Čavle i Kikovica (A6).

Zbog snijega na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Bosiljevo zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostale je obavezna zimska oprema,

00:30
Oborina makar na radaru ima u većem dijelu županije. U Gorskom kotaru pada snijeg, a ima i vjetra koji stvara zapuhe. Na Kvarneru je oblačno s mjestimičnom kišom, koja oko Rijeke unatoč radarskom prikazu uglavnom izostaje zbog prisutnosti bure koja u ovim trenucima na istoku grada ima olujnu snagu, a slično je i duž istočnog priobalja.
Temperature -4 do 2°C u gorju, a 3 do 8°C na obali i otocima.

Zbog vjetra za sav promet zatvorene su:
autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje,
autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica,
autocesta A7 između čvorova Draga i Šmrika,
državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54),
Jadranska magistrala (DC8) između Bakra i Svete Marije Magdalene,
Paški most.

Riječka obilaznica (A7) između čvorova Orehovica i Škurinje otvorena je samo za osobna vozila.

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Zbog snijega na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Bosiljevo zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostale je obavezna zimska oprema,
kao i na cestama u Gorskom kotaru i Lici.

U prekidu su trajektne linije:

Prizna-Žigljen,
Stinica-Mišnjak i
Valbilska-Lopar.

23:50
Riječka obilaznica (A7) između čvorova Orehovica i Škurinje otvorena je samo za osobna vozila.

Položaj ciklone

23:10
Zbog orkanske bure za sav su promet zatvorene:

autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica,
autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica,
autocesta A7 između čvorova Draga i Šmrika,
dionica Jadranske magistrale (DC8) Bakar-Sveta Marija Magdalena.

22:00
Zbog olujne bure za sav je promet zatvorena Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja!

21:00
Zbog olujne bure samo za osobna vozila otvorene su:

autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica,
dionica Jadranske magistrale (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja.

20:05
S odmicanjem ciklone prema jugu jača i bura, dok snijeg pada u Gorskom kotaru!

Delnice-Vrata, foto: Marin Paškvan

HAK 20:00
Zbog olujne bure dionica Jadranske magistrale (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja otvorena je samo za osobna vozila.
Na Krčkom mostu i na dionicama Jadranske magistrale (DC8) Bakar-Novi Vinodolski i Karlobag-Sveta Marija Magdalena zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a od Senja do Karlobaga dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Sličan sadržaj