DHMZ: Klimatska ocjena proljeća 2016.

ODSTUPANJE SREDNJE SEZONSKE TEMPERATURE ZRAKA U PROLJEĆE 2016. GODINE

Srednje proljetna temperatura zraka za proljeće (ožujak, travanj, svibanj) 2016. godine je na svim analiziranim postajama bile viša od višegodišnjeg prosjeka 1961. – 1990. Odstupanja srednje proljetne temperature zraka bila su u rasponu od 0,6 °C (Daruvar) do 1,6 °C (Dubrovnik).

Prema raspodjeli percentila, toplinske prilike u Hrvatskoj za proljeće 2016. godine opisane su sljedećim kategorijama: normalno (šire područje Daruvara), vrlo toplo (šire područje Bjelovara i Gospića te dio sjevernog, srednjeg i južnog Jadrana) i toplo (preostali dio Hrvatske).

ODSTUPANJE KOLIČINE OBORINE U PROLJEĆE 2016. GODINE

Analiza proljetnih količina oborine izraženih u % prosječnih vrijednosti (1961. – 1990.) pokazuje da su na većem broju analiziranih postaja količine oborine bile više od prosjeka dok je u Pazinu bila jednaka prosjeku. Količine su se kretale od 74% proljetnog prosjeka u Senju i Rijeci do 133% prosjeka u Poreču.

Prema raspodjeli percentila oborinske prilike za proljeće 2016. godine svrstane su u sljedeće kategorije: sušno (šire područje Rijeke i Senja), kišno (šire područje Gospića, Ogulina i Siska te dio sjevernog i južnog Jadrana) i normalno (preostali dio Hrvatske).

Sličan sadržaj