Poplave u Europi u dosadašnjem dijelu 2016. godine odnijele najmanje 20 života

europe_mrg_20161143-2016158
Početkom lipnja obilni pljuskovi zahvatili se veći dio zapadne Europe, pri čemu su vodostaji nekih rijeka rekordno porasli što se nije dogodilo u posljednjih 30 godina.

Rijeka Seine u Parizu dosegla je razinu od 6.1 metar što se nije dogodilo u posljednje 34 godine. Zbog rekordno visokog vodostaja došlo je do prekirda cestovnog i željezničkog prometa, zatvaranja škole i prekida u opskrbi električnom energijom.

Tijekom poplave zatvoren je svjetski najposjećeniji muzej Louvre.

Krajem svibnja i početkom lipnja obilna kiša stvarala je bujice i poplave diljem Europe. Najugroženiji su bili dijelovi Njemačke, Austrije, Belgije, Rumunjske, Moldavije i Velike Britanije.
Najmanje 20 ljudi je do danas stradalo u poplavama diljem Europe.

Znanstvenici upozoravaju da će se ekstremna količina oborina povećavati diljem svijeta, a posebno u Europi, a uzrok tome su klimatske promjene.

Poplave su Belgiju pogodile nakon četiri dana obilne kiše. U poplavama je život izgubilo najmanje 3 osobe.

U petak, 3. lipnja, na istoku Rumunjske evakuirano je najmanje 200 ljudi, a život su izgubile 2 osobe.

U Njemačkoj su uslijed izlijevanja rijeka 29. svibnja, život izgubile četiri osobe.

Snažne oluje izazvale su obilne oborine i poplave diljem juga Engleske, osobito u i oko Londona. U jednom satu u Londonu je palo čak 35 mm kiše, što je više od dvije trećine prosječne mjesečne količine oborina za lipanj.

Naslovna karta, koju je izradila NASA, prikazuje satelitska mjerenja kolčine oborina iznad zapadne Europe od 22. svubnja do 6. lipnja.

Sličan sadržaj