Noć munja na Kvarneru (FOTO) / Rijeka i Gorski kotar dobili obilniju kišu

Goran/RIMETEO
Goran/RIMETEO

Sredozemna ciklona koja je svoj utjecaj na vrijeme započela tijekom subote, obalnom i kopnenom dijelu PGŽ donijela je i obilnije oborine, a pritom je bilo i obilnijih pljuskova praćenih grmljavinom.

Već u poslijepodnevnim satima subote cijeli potez uz slovensku granicu od Istre do Gorskog kotara bio je zahvaćen pljuskovima, dok je morski dio županije imao povremene izolirane pljuskove.

Glavni događaj dana započeo je u 21h kada se sa zapadne obale Istre prema Kvarneru premjestila veća oborinska masa uz formiranje grmljavinske fronte, koja je u ostatku večeri donosila oborine riječkom području, Gorskomm kotaru te sjevernim kvarnerskim otocima.

Da je bilo obilno, svjedoče i podaci o količini kiše. Prema službenom mjerenju DHMZ-a od nedjelje u 8h, protekla 24h najviše su kiše donijela Crnom Lugu, u kojem je palo čak 99 mm kiše. Ovo ne treba čuditi jer je Crni Lug najkišoviije područje PGŽ i redovno odstupa po količini kiše od ostatka ne samo županije, već i Gorskog kotara.
Ostatak Gorskog kotara i riječko područje imali su prilično ujednačenu količinu oborina i to redom: Rijeka 48 mm, Delnice 43 mm, Kukuljanovo 40 mm, Rijeka-aerodrom 39 mm, Bakar 38 mm i Parg 36 mm.

Očekivano i najavljivano, na otocima, posebno južnim, kiše je bilo osjetno manje pa je tako u Krku izmjereno 7 mm, Rabu 3 mm, a u Malom Lošinju uopće nije bilo kiše čak niti u tragovima.

Ciklona je i pojedinim dijelovima Hrvatske također donijela lokalno obilnije oborine. 31 mm kiše pao je u Gospiću, 34 mm u Imotskom, Makarskoj 41 mm, a u Metkoviću 60 mm kiše.
Vanserijsku kišu dobile su Ploče u kojima je izmjereno esktremnih 160 mm!.

Nestabilnosti se u PGŽ nastavljaju i tijekom nedjelje. U trenucima pisanja ovog teksta (13h) Rijeka, Gorski kotar, istočno priobalje te sjeverni otoci imaju pretežno oblačno vrijeme uz kišu ili pljuskove s grmljavinom (Krk, Cres). U Rijeci pada jednolična jesenska kiša pa je dojam svježeg vremena.
To potvrđuju i temperature. U Pargu je 14°C, Rijeci 18°C.
Tamo gdje nema kiše, uz naoblaku povremeno se pokazuje i sunce. Zbog toga Rab ima izmjereno 22°C, a u Malom Lošinju temperatura je 25°C.

Već od ponoći do 13h prema podacima s automatskih postaja pala je obilnija kiša. Dramalj 69 mm, Grižane 43 mm, Senj 41 mm, na Krku od 19-34 mm. Nedjeljne su nestabilnosti najviše pogodile sjeverne otoke te istočno priobalje, dok je u Rijeci palo do 15 mm nove kiše.

Niti idućih dana vrijeme se neće stabilizirati. Više će se raditi o proljeću nego o ljetu. Uz gotovo svakodnevnu mogućnost pljuskova, posebno na riječkom području i u Gorskom kotaru, neće nedostajati niti sunca.
Temperature će na riječkom području i u Gorskom kotaru više biti proljetne nego ljetne, a jedino će prema jugu biti pokušaja ljeta, ovisno o količini sunca.
Na pravu stabilizaciju vremena uz ljetne temperature zraka, očito ćemo morati još pričekati.

Rijeka, Dražen Suvić

Crikvenica, Dalibor Jud

Rijeka, Denis Flego

Mali Lošinj, Sandro Puncet

Prikaz munja u prijepodnevnnim satima nedjelje, pljusak.com

Sličan sadržaj