Prije i poslije: 5 slika destruktivne ćudi uragana, tajfuna i ciklona / Razlika uragana i bure

Clipboard01

Tropski sustavi slove za jednu od najopasnijih prirodnih prijetnji na planetu, zbog snažnog vjetra, obilne kiše, plime i valova koje donose ili stvaraju.

U različitim krajevima svijeta različito se zovu, ali znače isto. Na zapadnom Pacifiku nazivaju se tajfuni, na istočnom Pacifiku i Atlantiku uragani, a u južnom Pacifiku i Indijskom oceanu cikloni.

Bez obzira kako ih zvali, jedno je sigurno – oni su više od kiše i vjetra. Često puta su na satelitskim snimkama savršeni, ali upravo ta savršenost znači i veliku opasnost za ljude i njihovu imovinu.

Neupućeni kažu da nema do naše bure. To je kao da kažete da nema voća do zelene salate, s time da voće i zelena salata imaju više sličnosti nego bura i uragan.
Bura je samo vjetar i ništa više koji puše na refule.
Uragan (tajfun, ciklon) je cijeli jedan tropski sustav (tropska ciklona na najjačem stupnju razvoja) u kojoj vjetar zna puhati i stalnom berzinom (ne na refule!) i 300 km/h!
Obično su takvi sustavi bogati vlagom pa u 24h može pasti i 300-500 mm kiše, u esktremnim slučajevima i više. Nadalje, tlak je u u tim sustavima izrazito nizak, može se spustiti i ispod 900 hPa. Kombinacija niskog tlaka i primjerice punog Mjeseca diže razinu mora i nekoliko metara. O valovima koje takav sustav donese do obale bolje je i ne govoriti.
Epilog svega su poplave, a one stvaraju odrone. Cijeli jedan lanac posljedica od tropskih sustava.

Koliko destruktivni mogu biti, vidi se i na idućih 5 fotografija.

Vanuatu, prije i poslije ciklona Pam (ožujak 2015.)
Označena je kao jedna od najjačih pacifičkih oluja ikad. Ciklon 5. kategorije s udarima vjetra od preko 300 km/h opustošio je Vanuatu i njegov glavni grad Port Vilu. Grad je pretrpio neviđenu destrukciju, uostalom kao i svih 65 otoka države. Australski Crveni križ izvjestio je o stanju katastrofe, a stanovništvo je sklonište potražilo u spiljama.
Šokantnu fotografiju ispod snimio je pilot William Dyer, gdje je na primjeru jednog otoka demonstrirao snagu oluje. Otočić je ostao bez stabala gotovo u potpunosti na drugoj slici.

Obala New Jerseya (SAD), prije i poslije uragana Sandy (listopad-studeni 2012.)
29. listopada 2012. godine uragan Sandy imao je landfall u New Jerseyu. Oluja se držala dalje od obale, da bi odjednom naglo skrenula prema američkom kopnu. Službe su podcijenile snagu oluje. Uragan 1. kategorije pogodio je cijelu američku obalu, a stigao je čak i do Kanade.
Usporedba prije i poslije, USGS

New Orleans, Louisiana, SAD, prije i poslije uragana Katrina (kolovoz 2005.)
Uragan Katrina jedan je od najrazornijih uragana ikad koji je pogodio američko kopno. Teško je riječima opisati što je sve ova katastrofa učinila stanovništvu New Orleansa. Najbolje se sve vidi u sljedećoj usporedbi.
Prije, NOAA

Poslije, Američka mornarica

Poluotok Bolivar, Teksas, SAD, prije i poslije uragana Ike (rujan 2008.)
Uragan Ike pogodio je obalu Teksasa, uništavajući domove i infrastrukturu. Došlo je do erozije tla, a do obale su stigle i velike naslage pijeska iz oceana.
USGS

Tacloban, Filipini nakon tajfuna Haiyan (studeni 2013.)
Na spomen ovog tajfuna doslovno se ledi krv u žilama. Kako i ne bi kad se vide brojke. Najviša stalna brzina vjetra 230 km/h. Udar vjetra od 315 km/h, gotovo 7 tisuća poginulih i skoro 3 milijarde dolara štete.
Tom prilikom grad Tacloban doslovno je izbrisan s lica zemlje.
Fotografija se vidi na vrhu.

Sličan sadržaj