DHMZ: Ocjena proljeća 2015.

proljece2015temp

Prvoga dana lipnja klimatološki smo zakoračili u ljeto i time ostavili klimatološko proljeće za sobom.

Prema podatcima DHMZ-a, proljeće 2015. godine bilo je toplije od prosjeka (1961.-1990.) na najvećem dijelu teritorija Republike Hrvatske.
Temperaturna odstupanja prema reprezentativnim meteorološkim postajama kretala su se u intervalu +[0.5,1.8]°C.
Temperature u okviru prosjeka zadržale su se jedino na području zapadne Slavonije te na otoku Visu.
Područje PGŽ, kao i Istra, Gorski kotar, Zagrebačka i Karlovačka županija, grad Zagreb, sjevernodalmatinski otoci, šira okolica grada Gospića te dijelovi Bjelovarsko-bilogorske i Sisačko-moslavačke županije ocijenjeni su vrlo toplima.
Središnja i istočna Slavonija, Baranja, Podravina i Međimurje su uz Dalmaciju i Liku, prema podjeli u percentilima, proglašene toplima.

Što se tiče oborina, situacija je poprilično šarolika. Uz brojna područja koja su ocijenjena sušnima, pa čak i ekstremno sušnima, u odstupanju ima onih proglašenih i vrlo kišnima.
Nedostatak oborina zabilježen je na području Like i Gorskog kotara, s ekstremnom sušom na pojasu od središnjeg dijela Istre do Senja uključujući i sam jug Kvarnerića, te Gospić s okolicom.
“Višak” oborina izmjerila je Posavina i područje Dubrovnika i Konavala, dok je ostatak Hrvatske ostao vjeran prosjeku.
Gledano u postotcima, prosjek je obuhvaćen od niskih 45 % na Kvarneru do 120 % na krajnjem jugu zemlje.

U PGŽ kako smo već naveli, klimatološko proljeće donijelo je različitu količinu kiše pojedinim dijelovima županije. Tako je u Pargu, u tri proljetna mjeseca palo 360 mm kiše (prosjek 407 mm) – ostvarilo se 88% prosjeka.
U Rijeci je ostvarenost prosjeka bila još manja. Palo je 215 mm kiše (prosjek 327 mm) – ostvarilo se tek oko 65% prosjeka.
S Malim Lošinjom situacija je bila još ekstremnija,. U tri proljetna mjeseca nije palo niti 90 mm kiše, a prosjek je 190 mm. Popunilo se oko 47% oborinskog prosjeka za klimatološko proljeće.
Najmanje kiše tijekom klimatološkog proljeća od službenih postaja u PGŽ s dostupnim podacima, dobio je Rab u kojem je palo 70 mm kiše u 3 mjeseca.

DHMZ: Oborinska odstupanja na razini Hrvatske tijekom proljeća 2015.

Naslovna: DHMZ: Temperaturna odstupanja na razini Hrvatske tijekom proljeća 2015.

Sličan sadržaj