SAD: Rekordna kiša u Teksasu i Oklahomi tijekom svibnja dovela i do zanimljivih prirodnih fenomena (FOTO, VIDEO)

robt-s-kerr-release

Poznato kao najsušnije područje u SAD-u, Teksas i Oklahoma prošlog mjesaca postali su jedan od najkišovitijih predjela SAD-a.
Prosječna količina kiše na teritoriju Teksasa u svibnju je iznosila 366 mm po kvadratnom metru, što je za 93 mm više od dosadašnjeg rekorda izmjerenog u listopadu 1941.

Rekord je “pao” i u Oklahomi gdje je ovog svibnja palo 224 mm kiše, dok je do sada to mjesto držao lipanj iz 2004. godine. Najkišovitije mjeseto u Oklahomi je Lane sa čak 716 litara kiše u svibnju. Kako bi dobili dojam o kojoj količini oborina se radi, spomenut ćemo da, od kad postoje mjerenja, najkišovitiji mjesec u Rijeci bio je listopad 1998. godine sa 527 litara.

U proteklim je tjednima u poplavama i bujicama život izgubila 31 osoba, a još se njih 6 vode kao nestali. Prve procjene osiguravatelja navode štetu od najmanje 1 milijardu dolara.

Poplave u Teksasu dovele su do čudnovatih, pomalo jezivih fenomena. Zbog naglog povlačenja vode ribe su se našle zaglavljene na metalnoj ogradi kod grada Corpus Christija u Teksasu.
Twitter

Video drugog fenomena objavili su na Facebook stranici “Texas Park and Wildlife” prošli tjedan. Na cestama u Eisenhower State Parku uz žutu liniju pojavili su se smotuljci oblikovani od većeg broja crva. Zašto baš uz žutu liniju, neznaju ni biolozi Eisenhower State Parka. Vjeruje se da su ih tamo odnijele poplave ili su se namjerno zbili kako bi se zaštilili od kiše.

Naslovna: Sjeveroistok Oklahome, foto: vojska SAD-a

Sličan sadržaj