Kvarner najtopliji u Hrvatskoj, more u Crikvenici 25°C / Vrućine se nastavljaju i do kraja tjedna

radar_anim

Anticiklona sa zapada Europa, koja nam se proširila sa Azora, glavni je razlog zbog čega srijeda i četvrtak prolaze u obilježju pravog ljetnog vremena, s temperaturama na Kvarneru i nerijetko preko 30°C, ali i u Gorskom kotaru temperatura dostiže ili prelazi 25°C.

Tijekom srijede u Rijeci je temperatura rasla i do 32°C, što je bila jedna od najviših temperatura u Hrvatskoj, a time je Rijeka ušla i u krug 90 najtoplijih mjesta u Europi. Nešto svježije bilo je u ostatku županije, a najsvjježije na području Gorskog kotara.
Uz vrućinu, na sjeveru riječkog zaleđa došlo je i do lokalno jačeg razvoja naoblake koji su sjeveru Istre donijeli i pljuskove praćene grmljavinom, a koja kap kiše pala je i uz granicu sa Slovenijom.

Za četvrtak su naše prognoze najavljivale nešto oblačnije vrijeme, što se i ostvarilo posebno na riječkom području. Vrijeme je obilježila umjerena do pretežna naoblaka, a za razliku od srijede kada su olujni oblaci nastajali u riječkom zaleđu i odlazili put sjevera Istre,u četvrtak su oblaci nastajali na sjeveruIstre i odlazili put zapadne obale, donoseći lokalne nestabilnosti.
To je odmah značilo i osjetno sparniji dan. Tijekom srijede relativna vlažnost zraka bila je oko 30%, a tijekom četvrtka osjetno “težih” 40%, posebno ako se uzme u obzir da su tijekom četvrtka i temperature bile još više.
Prema podacima DHMZ-a, u 14h u PGŽ, najtopliji su bili Rab i Rijeka s 33°C, u Malom Lošinju uz vedrinu izmjereno je 32°C, a u Pargu uz umjerenu naoblaku nešto ugodnijih 26°C.
Najtopliji u Hrvatskoj bili su Senj i Metković s 34°C, a da je ljeto odavno stiglo potvrđuje i potvrđuje Zavižan sa svojih 19°C.

U petak će u PGŽ zapuhati vjetar sjevernog smjera, te se očekuje stagnacija ili čak i manji pad temperatura zraka, ali će se zadržati sunčano i vrlo toplo ili vruće vrijeme.
Subota i nedjelja nastavit će u vrlo sličnom tonu, sunca i topline.

Kada već govorimo o toplini, spomenimo i činjenicu da su visoke temperature podignule i temperaturu mora. Posebno izraženo zatopljenje dogodilo se u Crikvenici gdje je temperatura mora u četvrtak u 17h dosegnula i toplih 25°C, dok je u zraku mjereno vrućih 31°C.
Ostale mjerne postaje ipak nemaju tako izrazito zatopljenje u moru pa se temperature kreću oko 22 ili 23°C. S obzirom da se vrućine nastavljaju najmanje do srijede, more će se posvuda dodatno zagrijati, pa moždda ponegdje čak i pregrijati.

Naslovna: Radarska animacija nastalih pljuskova u srijedu; Izvor: ARSO

Sličan sadržaj