DHMZ | Svjetski dan voda i svjetski meteorološki dan

Svjetski dan voda, 22. ožujka

Svake se godine 22. ožujka obilježava Svjetski dan voda već trideset godina zaredom. Tada se održavaju brojne radionice, edukativne aktivnosti diljem svijeta ne bi li se podigla svijest o vrijednosti vode te globalnoj krizi povezanoj s vodom.. Ove se godine Svjetski dan voda provodi pod temom Ubrzavanje promjena kojom se naglašava da svatko od nas može i mora pokrenuti promjenu te može utjecati na goruće probleme s vodom u svijetu. Potrebno je hitno i neodgodivo globalno i lokalno djelovanje kako bi se postiglo sigurno i održivo upravljanje vodom i sanitarnim uslugama ne bi li se smanjili razorni utjecaji na zdravlje milijuna ljudi. Prema rezultatima izvješća Svjetske zdravstvene organizacije i UN-ovog tijela UN-Water Global Analysis and Assessment of Sanitation and Drinking Water (GLAAS) svijet se suočava s ozbiljnom krizom jer milijuni ljudi u svijetu imaju loš pristup sigurnoj vodi za piće, sanitarnim uslugama i higijeni, dok istovremeno raste učestalost i intenzitet ekstremnih vremenskih događaja povezanih s klimatskim promjenama koji dodatno ugrožavaju pristup vodi.

Od 22. do 24. ožujka ove godine održat će se Konferencija o vodi Opće skupštine UN-a u New Yorku na kojoj će sudjelovati svjetski čelnici, donosioci odluka. Cilj je ove konferencije ujediniti svijet u ubrzavanju djelovanja prema postizanju 6. cilja održivog razvoja: voda i higijenski sanitarni uvjeti za sve do 2030. godine. Bit će to prilika da se u obliku podrške stvari učine boljima i da se voda počne koristiti za rješavanje izazova poput klimatske promjene, degradacije okoliša, siromaštva i nejednakosti. Vlade će u prosjeku morati raditi četiri puta brže kako bi ispunile svoje ciljeve SDG6 do 2030. Međutim, ne mogu same riješiti ovaj problem. Voda utječe na sve i svi moraju nešto poduzeti, stoga će se na konferenciji raspravljati o sljedećih pet važnih činjenica: 1. Voda je moćan alat za ambiciozne klimatske akcije, 2. Obnoviti ciklus vode od izvora do mora, 3. Opće zdravlje zahtijeva bolje upravljanje vodom, 4. Suradnja oko voda jača sigurnost vode, 5. Kako bi bilo učinkovito, upravljanje vodom mora uvijek biti uključeno.

Svjetski meteorološki dan 23. ožujka

Ovogodišnji Svjetski meteorološki dan je poseban jer se podudara s jednom važnom obljetnicom, a to je 150. rođendan prethodnice Svjetske meteorološke organizacije (WMO) – Međunarodne meteorološke organizacije.

Promatrajući zadnjih 150 godina vidljivo je kako su vrijeme, klima i hidrološki ciklus doživjeli značajne promjene uzrokovane ljudskom aktivnošću, industrijalizacijom i korištenje fosilnih goriva. Klimatske promjene danas su dio naše svakodnevnice te će u bliskoj budućnosti vrijeme, klima i vode izgledat bitno drugačije od onih o kakvima uče naša djeca u školama.

Hrvatska je pritom, kao dio Sredozemnog bazena, u posebno ranjivom položaju zbog mogućeg dvostruko bržeg rasta temperature od globalnog prosjeka, izloženosti poplavama, požarima, sušama, toplinskim valovima te porastu razine mora.
Kako bismo izgradili sigurniju sadašnjosti i klimatski neutralnu budućnosti za naraštaje koji tek dolaze važan je doprinos nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi u planiranju i izradi politika, mjera prilagodbe i procjene rizika. Upravo je jedna od zadaća DHMZ-a pružanje kvalitetnih i pouzdanih meteoroloških i hidroloških podataka te razvoj kvalitetnog sustava prognoze i ranog upozorenja na ekstremne vremenske i hidrološke pojave.

Sličan sadržaj