Tropski ciklon Freddy postavio brojne rekorde

Vrlo intenzivan tropski ciklon Freddy bio je iznimno dugotrajna, snažna i smrtonosna oluja koja je prelazila južnim Indijskim oceanom više od pet tjedana u veljači i ožujku 2023. Freddy je i najdugotrajniji tropski ciklon s najvećim ACE-om (Accumulated Cyclone Energy) ikada zabilježenim u cijelom svijetu. Bila je to četvrta imenovana oluja u sezoni ciklona u australskoj regiji 2022.–23. i druga vrlo intenzivna tropska ciklona u sezoni ciklona u jugozapadnom Indijskom oceanu 2022.–23.

Freddy se prvi put pojavio kao poremećaj u sklopu monsuna, 4. veljače. Dok je bio u bazenu ciklona u australskoj regiji, oluja je brzo ojačala i postala jaki tropski ciklon četvrte kategorije, prije nego što se preselila u bazen jugozapadnog Indijskog oceana.

Japanski JTWC procijenio je 1-minutne vjetrove od 270 km/h pri Freddyjevoj najjačoj snazi, što je ekvivalentno snazi kategorije 5 na Saffir-Simpsonovoj ljestvici. Dana 19. veljače, Météo-France (MFR) ga je nadogradio na vrlo intenzivan tropski ciklon, s procijenjenim 10-minutnim vjetrovima od 220 km/h.

Freddy je prvi put stigao na kopno blizu Mananjaryja na Madagaskaru. Oluja je brzo oslabila, ali je ponovno ojačala u Mozambičkom kanalu. Ubrzo nakon toga, Freddy je drugi udar na kopno imao u Mozambiku, prije nego što je naglo oslabio. Neočekivano, sustav je uspio preživjeti svoj posjet Mozambiku i ponovno se pojavio u Mozambičkom kanalu 1. ožujka. Ubrzo nakon toga, MFR je Freddyja ponovno klasificirao kao tropski ciklon.

Tijekom 10 dana, Freddy se brzo intenzivirao u dva navrata, da bi na kraju usporio do polustacionarnog kretanja u blizini Mozambika. Krećući se sjeverozapadno prema unutrašnjosti, oluja je postupno slabjela i posljednji put zabilježena 14. ožujka.

Freddy je usmrtio 692 osobe, dok se 556 smatra nestalima.

Freddyjeva putanja, wikipedia

Freddy-jevi rekordi

1. Najveća Accumulated Cyclone Energy što se tiče olujnih sustava u cijelom svijetu ACE 87.01
(prijašnji rekorder uragan/tajfun Ioke iz 2006. sa ACE 85.26)

2. Najdugotrajniji tropski ciklon u svijetu sa ukupno 37 dana
(prijašni rekorder po RSMC uragan John iz 1994. sa 31 dan/ili po JTWC, TC Katrina iz 1998. sa 32 dana)

3. Najviše rapidnih jačanja (RI) u svijetu, ukupno 7 RI
(prijašnji rekorderi sa ukupno 4 rapidna jačanja su bili uragan John iz 1994. uragan Emily iz 2005. i uragan Norman iz 2018.)

4. Najduže trajanje kao intenzivni ciklon (≥CAT-3) u južnoj hemisferi, ukupno 9 dana
(prijašnji rekorder TC Jane iz 1970. sa 7 dana)

5. Najduže trajanje kao ciklon (uragan ekvivalentan) u južnoj hemisferi sa ukupno 19 dana
(prijašnji rekorder TC Alibera iz 1990. sa 13 dana)

6. Najduže trajanje kao tropska oluja u cijelom svijetu, ukupno 22 dana
(prijašnji rekorder TC Katrina iz 1998. sa 21 dan)

7. Najjača oluja koja je pogodila Malawi

8. Rekordna količina oborina za Mozambik (672 mm)

Sličan sadržaj