DHMZ: Tromjesečna prognoza vremena za Hrvatsku za razdoblje srpanj-rujan 2015.

Prema dostupnoj tromjesečnoj prognozi temeljenoj na izračunima računalnog modela Europskog centra za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) iz Readinga u Velikoj Britaniji te ostalih velikih prognostičkih centara (MetOffice, IRI…), a u sukladno ocjenama izdanim od RCC-VI (Regionalni klimatski centar WMO-a za regiju VI), sljedeća će tri mjeseca (srpanj, kolovoz, rujan) u Hrvatskoj biti toplije od prosjeka uz manjak oborine u odnosu na uobičajene količine u 30-godišnjem klimatološkom razdoblju 1981.-2010. ili najviše uz uobičajenu količinu oborine.

Tako najnovija dugoročna prognoza DHMZ-a potvrđuje prije izdane prognoze (iz svibnja) za predstojeće mjesece.

Što se temperature zraka tiče, pozitivno odstupanje srednjih mjesečnih vrijednosti u svim se krajevima naše zemlje predviđa osobito u srpnju te u kolovozu uz veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. I rujan će biti malo topliji nego što je uobičajeno, ali je vjerojatnost za pozitivno odstupanje temperature u odnosu na prosjek za rujan malo manja nego za srpanj i kolovoz.

Ukupna količina oborine u većini područja vjerojatno će biti malo manja od klimatološkh srednjih vrijednosti ili najviše oko njih. Pritom je manjak kiše u odnosu na prosjek moguć ponajprije u srpnju i kolovozu u kontinentalnim područjima Hrvatske. U kolovozu pak ponegdje u krajevima uz Jadran i na Jadranu, posebno sjevernom, može pasti prosječna mjesečna količina oborine ili čak malo veća. Pritom valja imati na umu kako su klimatološki mjesečni srednjaci oborine na području Dalmacije, osobito južne, razmjerno mali.

Iako se tijekom sljedeća tri mjeseca predviđa toplije od prosjeka, to ne znači kako ne može biti kraćih hladnijih razdoblja. Također, bez obzira na prognoziranu količinu kiše uglavnom manju od prosjeka ili oko njega, tijekom srpnja, kolovoza i rujna moguća su kraća razdoblja s lokalno većom količinom kiše i izraženijim pljuskovima kao posljedica jake konvektivne aktivnosti odnosno izraženijih grmljavinskih nevremena koja su uobičajena u toplom dijelu godine.

Izvor: DHMZ/ Služba za vremenske analize i prognoze

Sličan sadržaj