Australija: Najnovija studija upućuje na izravnu povezanost visokih temperatura i posljedičnih poplava

australia-flood_1797071b

Prateći trend koji je u posljednjem desetljeću sve izraženiji, postoji opravdana bojazan da bismo se u budućnosti mogli susretati s povećanim brojem poplava.

Znanstvenici sa australskog Sveučilišta New South Wales u svojem najnovijem istraživanju dokazuju kako povišene površinske temperature na Zemlji povlače i povećane količine padalina koje su uzrok kasnijih poplava.

U istraživanju, koje je u cijelosti prenio i ugledni znanstveni časopis Nature, navode se primjeri te povezanost između dugotrajnijih perioda s visokim temperaturama te kišnih epizoda koje slijede nakon istih.

Analiza je provedena nad 79 meteoroloških postaja u Australiji za period između 1955. i 2005. godine.

Uspostavljena je i matematička povezanost koja nalaže da bi porast temperatura zraka od 5°C izazvao od 5-20 % uvećane količine oborina.

Jednostavna fizikalna činjenica koja podupire ovo cijelo istraživanje jest da topliji zrak ima sposobnost zadržavanja većih količina vodene pare.

Zagrijani zrak, obogaćen isparenom vodom s tla znatno je nestabilniji te je skloniji konvekciji, koja najčešće prolazi uz izraženije lokalne nestabilnosti, grmljavinu i pljuskove.

Naslovna: Poplave u Australiji, 2011.; Izvor: pakalertpress.com

Sličan sadržaj