DHMZ upozorava na opasnost od toplinskog vala | Vrlo visoka opasnost od UV zračenja

U lipnju, kao prvom ljetnom mjesecu, nisu neuobičajeni vrući dani tj. dani kada je najviša dnevna temperatura zraka veća ili jednaka 30 °C. Najčešće se javljaju u drugoj polovini mjeseca, a veći ih se broj bilježi u Dalmaciji i Slavoniji.

Tople noći, odnosno noći kada je najniža temperatura veća ili jednaka 20 °C, na kopnu su pak vrlo rijetka pojava u lipnju, prosječan broj im je manji od 1, no ipak se od 2000. bilježe češće, osobito u Zagrebu. I u ovogodišnjem lipnju tople noći već su zabilježene na pojedinim postajama u unutrašnjosti, a zasigurno će ih biti i idućih dana. Duž obale su učestalije, osobito u Dalmaciji, gdje je njihov prosječan broj često i veći od 10.

Razdoblje vrućine potrajat će još nekoliko dana, a vrhunac će biti za vikend. Od petka temperatura zraka će još malo porasti te će u nekim dijelovima zemlje na snazi biti i umjerena opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Toplinski val je sveprisutan meteorološki fenomen koji rezultira smrtnošću ljudi, poljoprivrednim gubicima i povećanjem brojnih rizika kao što su zdravstveni rizici, šumski požari, a među ostalim mogući su i prestanci opskrbe električnom energijom.

Trenutno, u svijetu nema univerzalne definicije toplinskog vala, no mnoge zemlje su usvojile vlastite kriterije za izdavanje upozorenja.


Tako je i DHMZ-u, istraživanje povezanosti između temperature zraka i smrtnosti omogućilo određivanje kritične temperature zraka (minimalne i maksimalne) iznad koje se pojavljuje povećana opasnost od smrti za različite dijelove Hrvatske, koja je potencirana u slučajevima kada ekstremna temperatura traje dulje vrijeme. Radi zaštite građana, uveden je sustav upozoravanja na opasnost od vrućine koje se provodi u razdoblju od 1. svibnja do 15. rujna.

Toplinski val je razdoblje obilježeno neuobičajeno vrućim vremenom (maksimalna, minimalna i srednja dnevna temperatura) u regiji koja traje najmanje tri uzastopna dana tijekom toplog razdoblja u godini na temelju klimatskih uvjeta na lokalnoj razini (bazirano na podacima pojedine meteorološke postaje), sa zabilježenim toplinskim uvjetima koji premašuju određene pragove.

Također treba razlikovati toplinski val i toplinski udar. Toplinski val je vremenska pojava, a toplinski udar je posljedica te pojave na zdravlje ljudi.

Sličan sadržaj