DHMZ uveo obalno upozorenje

Clipboard01

S dolaskom klimatološkog ljeta u DHMZ-u su lansirali i neke novosti kako bi javnost bila na vrijeme upozorena na potencijalne vremenske neprilike.

Kroz sustav upozorenja Meteoalarm, uveli su tako i obalno upozorenje, čime se informiranje i upozoravanje diglo na još jednu veću razinu.
Tako će se na stranici Meteoalarma moći vidjeti obalna upozorenja za zapadnu obalu Istre, Kvarner i Kvarnerić, sjevernu, srednju i južnu Dalmaciju te Velebitski kanal.

Nesumnjivo će ovi noviteti dovesti do boljeg informiranja i upoznavanja javnosti s oniim što nadolazi te će se u skladu s tim upozorenjima moći poduzimati koraci kako bi se zaštitili ljudi i imovina, ovisno o stupnju upozorenja koje je izdano.

Kao i sa regionalnim upozorenjima, sve ostaje isto što se boja tiče.

– zeleno – nema upozorenja;
– žuto – najniža opasnost, relativno često jer prema statistici, govoto svaki treći dan puše neki jaki vjetar. To je upozorenje namijenjeno prije svega brodicama i neiskusnijim pomorcima-jedriličarima, kakvi su česti tijekom ljeta;
– narančasto – vjetar, često olujni, može biti opasan i za veća plovila, pri čemu su mogući i poremećaji u pomorskom prometu, osobito katamaranskom. Preporučuje se pratiti putne informacije HAK-a;
– crveno – najviši stupanj upozorenja – najveća opasnost, čak i za zdravlje, uključujući čak i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Relativno je visok rizik od štete za obalnu infrastrukturu, primjerice kod ekstremnog orkanskoga juga. Putovanje morem najbolje je odgoditi – prilagoditi se vremenskim uvjetima te i dalje pratiti upozorenja DHMZ-a i izvještaje HAK-a.

Sličan sadržaj