Počela sezona uragana na Atlantiku: Nakon Bonnie, već idući tjedan mogućnost novog tropskog sustava

Clipboard01

1. lipnja službeni je datum početka tropske sezone na Atlantiku koja traje do 30. studenog.

Nekadašnja tropska oluja Bonnie još uvijek je prisutna uz istočnu obalu SAD-a, iako se sada radi o vantropskoj cikloni. Ipak, oborine su i dalje prisutne, i to lokalno obilnije, a slabljenje oborina očekuje se kad Bonnie odmakne na otvoreni Atlantik.

Nakon nje, čini se da zatišje neće dugo trajati. Na području od Srednje Amerike do jugoistočnog Meksika te od zapadne Kube do južne Floride može se formirati novi tropski sustav.

Uvjeti za razvoj sustava su pogodni, temperatura mora je između 27 i 30°C. Međutim to nije i dovoljno da bi nastao tropski sustav.

Prognoze najavljuju do kraja tjedna nastanak organiziranijeg područja s grmljavinskim pljuskovima na Karibima koje bi trebalo prema Meksičkom zaljevu, istovremeno kad se fronta spusti na sjever Meksičkog zaljeva i Floride.

Ne bi bilo ništa što već nije viđeno da se u zaleđu fronte formira tropski sustav, a dogodi li se to, Atlantik će dobiti Colina.

Potencijal i u istočnom Pacifiku
Pljuskovi s grmljavinom u suradnji s širokim područjem niskog tlaka zraka nalaze se oko 1500 km od južne točke Kalifornijskog zaljeva i u protekla 24h doživjeli su bolju organizaciju.

Gotovo je sigurno da će iz toga, kroz idućih 5 dana nastati tropska depresija, ali više od toga je nepoznanica.

Sličan sadržaj