DHMZ: Za nama hladno proljeće, u Rijeci u svibnju oborina bilo više od prosjeka

Na svojim službenim stranicama DHMZ je dao službenu klimatsku ocjenu proljeća 2021. kao i svibnja 2021. koje prenosimo u cijelosti.

Odstupanje srednje sezonske temperature zraka za proljeće 2021.

Odstupanja srednje temperature zraka za proljeće 2021. u odnosu na normalu 1981. – 2010. nalaze se u rasponu od -1,6 °C (Osijek, Daruvar) do -0,2 °C (Mali Lošinj, Dubrovnik). Na svim postajama temperatura zraka je bila niža od višegodišnjeg prosjeka.

Prema raspodjeli percentila, toplinske prilike u Hrvatskoj za proljeće 2021. godine opisane su sljedećim kategorijama: vrlo hladno (šire područje Osijeka i Daruvara), hladno (glavnina teritorija) i normalno (dio gorske Hrvatske i Like, dio kvarnerskih otoka i dio obale i otoka sjeverne Dalmacije, veći dio južne Dalmacije).

Odstupanje količine oborine za proljeće 2021.

Odstupanja količine oborine za proljeće 2021. godine u odnosu na normalu 1981. – 2010. nalaze u rasponu od 33 % višegodišnjeg prosjeka u Komiži gdje je palo 52,4 mm oborine, do 134 % na postaji Varaždin (247,3 mm). Analiza odstupanja količina oborine za proljeće 2020. izraženih u postotcima (%) višegodišnjeg prosjeka pokazuje da su količine oborine na nešto više od polovice postaja bile niže od višegodišnjeg prosjeka.

Oborinske prilike u Hrvatskoj za proljeće 2021. godine izražene percentilima detaljnije su opisane sljedećim kategorijama: vrlo sušno (dio gorske Hrvatske, Lošinj, sjeverna Dalmacija i zaleđe, obala srednje Dalmacije, dio Hvara i Vis, Pelješac), sušno (dio gorske Hrvatske, dio kvarnerskih otoka, dio srednje Dalmacije, južna Dalmacija), normalno (istočna Hrvatska, dio središnje Hrvatske, dio gorske Hrvatske, Istra, obala i dio kvarnerskih otoka, šire područje Splita, okolica Dubrovnika), kišno (veliki dio središnje Hrvatske).

Odstupanje srednje mjesečne temperature zraka za svibanj 2021.

Odstupanja srednje temperature zraka u svibnju 2021. u odnosu na normalu 1981. – 2010. nalaze se u rasponu od -2,5 °C (Varaždin) do 0,4 °C (Dubrovnik). Na svim postaja, izuzev Dubrovnika i Ploča, temperatura zraka je bila niža od prosječne.

Prema raspodjeli percentila, temperaturne prilike u Hrvatskoj za svibanj 2021. godine opisane su sljedećim kategorijama: vrlo hladno (sjeverni dio središnje Hrvatske i područje od Bilogore do Daruvara), hladno (istočna i veći dio središnje Hrvatske, Gorski kotar i Istra) i normalno (dio gorske Hrvatske, sjeverno i južno Hrvatsko primorje sa zaleđem).

Odstupanje količine oborine za svibanj 2021.

Odstupanja količine oborine u svibnju 2021. godine u odnosu na normalu 1981. – 2010. nalaze se u rasponu od 19 % višegodišnjeg prosjeka u Komiži gdje je palo 5,3 mm oborine, do 244 % u Varaždinu (165,5 mm). Analiza odstupanja količina oborine za svibanj 2021. izraženih u postotcima (%) višegodišnjeg prosjeka pokazuje da su količine oborine na polovici postaja bile ispod, a na ostalima iznad prosjeka.

Oborinske prilike u Hrvatskoj u svibnju 2021. godine izražene percentilima detaljnije su opisane sljedećim kategorijama: vrlo sušno (okolica Knina), sušno (dio Like, Lošinj, sjeverna Dalmacija i dio zaleđa, Vis), normalno (istočna Hrvatska, dio gorske Hrvatske i Like, Istra, kvarnerski otoci, srednja Dalmacija izuzev okolice Splita i Visa, južna Dalmacija), kišno (južni dio središnje Hrvatske, dio gorske Hrvatske, obala Kvarnera, okolica Splita), vrlo kišno (sjeverozapadni dio središnje Hrvatske) i ekstremno kišno (šire područje Varaždina).

Sličan sadržaj