Visinska ciklona donosi prolazne pljuskove s grmljavinom, potom slijedi nova stabilizacija vremena

Simulacija radara za nedjelju u 2 sata; IstraMet

Ušli smo u prvi vikend klimatološkog ljeta koji će donijeti prolaznu nestabilnost u vidu izraženijih pljuskova tipičnih za ljetnu pojavu.

Sinoptička situacija

Sinoptika se iznad Europe nije značajno mijenjala u odnosu na proteklih tjedan dana. I dalje se nalazimo pod utjecajem anticiklone čiji se centri nalaze kod Azora, Francuske i Skandinavije. Ovaj centar kod Francuske imat će najveću ulogu u promjeni vremena na način što će dogurati svježiji zrak do područja Alpa pri čemu se ne bi potencirala klasična ciklona, već visinska koja se trenutno i spušta zajedno s frontom prema Alpama.

Visinska će ciklona dosta pripomoći svježijoj fronti na način što će osigurati dovoljnu količine vlage u višim predjelima atmosfere koja će uz dobar okidač (fronta) u nedjelju biti manifestirana kao lokalno izraženiji pljuskovi s grmljavinom, a samo je ponegdje moguća i tuča.

Već od ponedjeljka vrijeme će se ponovno stabilizirati uz pomoć jačanja Azorskog grebena koji će zahvatiti naše područje nakon promjene što će biti uvod u ponovnu stabilizaciju vremena na više dana. Koliko će trajati stabilno vrijeme te zašto neće zatopliti tako ubrzo saznajte u novoj tjednoj najavi.

Prognoza vremena

Subota do kraja dana na čitavom području pretežno vedra. Samo popodne u gorju može biti prolazne umjerene naoblake. Zapuhat će slabo do umjereno jugo, u gorju jugozapadnjak. Maksimalna temperatura na Kvarneru 23 – 28°C, a u Gorskom kotaru 20 – 25°C.

U nedjelju su već od jutra izgledni povremeni pljuskovi s grmljavinom koji bi zahvatili čitavo područje, a vrlo lokalno može biti i tuče! Od sredine dana pljuskovi će se izolirati pa ih do kraja dana može biti uglavnom u gorju i zaleđu Rijeke. Količina oborina će dosta ovisiti o području koje je zahvaćeno pljuskom pa se ponegdje može mjeriti tek 0 – 5 mm, a ponegdje do 40 mm! Puhat će slab vjetar promjenjiv smjera, u trenutku nailaska pljuska moguć je i kratkotrajan jak vjetar. Jutarnja temperatura na Kvarneru 12 – 17°C, uz more i na otocima do 20°C, a u Gorskom kotaru 11 – 16°C. Tijekom dana maksimalna na Kvarneru 21 – 26°C, a u Gorskom kotaru 17 – 22°C.

U ponedjeljak i dalje promjenjivo, cijeli dan uz umjerenu naoblaku dok su u gorju i zaleđu Kvarnera još mogući kratkotrajni pljuskovi. Na Kvarneru će zapuhati umjerena do jaka bura, a u Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 13 – 18°C, lokalno uz more do 20°C, a u Gorskom kotaru 9 – 14°C. Tijekom dana na Kvarneru 23 – 28°C, lokalno koji stupanj više, a u Gorskom kotaru 19 – 24°C.

Sličan sadržaj