Dijelovi kanadskog Yukona topliji od američke Floride


Da bi shvatili o čemu pričamo pogledajmo gdje se nalazi Yukon. Yukon je najzapadniji i najmanji kanadski teritorij, koji graniči s američkom saveznom državom Aljaskom. Glavni grad mu je Whitehorse koji ima polarnu klimu. U siječnju prosječna najniža temperatura iznosi -22°C, a prosječna najviša -11°C.

S druge strane, imamo Floridu. O njoj manje više sve znamo, ali da ponovimo. Florida je država na jugoistoku SAD-a, a često ju nazivaju i Sunshine State, što znači sunčana država. Klima je tropska i suptropska i mislimo da smo s time sve rekli.

Kanada ove zime, ima temperaturni “vlak smrti”. Temperatura poprima ekstremne vrijednosti za doba godine, kako po hladnoći, tako i po toplini. Dok su Manitoba, Ontario i Quebec imali ekstremnu hladnoću, na zapadu Kanade proljetno vrijeme.

I tako smo došli do Yukona, koji ovih dana ima iznadprosječne temperature zraka. Južni vjetar, u južne i središnje dijelove ovog teritorija donosi izrazito topli zrak. Zbog toga je Kanadski meteorološki zavod izdao posebno priopćenje za javnost, zbog vrlo vjetrovitog i iznadprosječno toplog vremena.

U četvrtak su se tako mjerili udari južnog vjetra i od preko 100 km/h, a tako smo došli i do usporedbe Yukona s Floridom. U četvrtak je glavni grad Whitehorse mjerio temperaturu u jednom trenutku od 5°C, dok je grad Orlando, na Floridi mjerio 3°C. Temperature u Yukonu bile su ili jesu 10 do 20°C više od prosjeka.

Whitehorse je imao dotok topline s Pacifika, a Florida dotok hladnoće sa sjevera, što je zabrinulo lokalne uzgajivače agruma.

Pacifički dotok topline u Yukon, oslabit će tijekom vikenda.

Sličan sadržaj