Dijelovima SAD-a i Kanade nakon polarnog prodora stiže dašak proljeća

650x366_03051545_hd14
Nakon izrazitih polarnih prodora tijekom zime u dijelovima Sjeverne Amerike, od kojih je zadnji bio pred koji dan, stanovništvu je još jako teško povjerovati da ih od malo proljeća dijeli tek dan ili dva.

Proljeće stiže na Srednji zapad i istok SAD-a već tijekom petka i subote, a zatim i početkom idućeg tjedna. Na nekim lokacijama oko Velikih jezera, temperatura će poprimiti i pozitivne vrijednosti, što će dovesti do pucanja i topljenja leda. Južnije i jugoistočnije od Velikih jezera temperatura bi mogla dosegnuti i 10°C, a ponegdje i preko 15°C.

Zatopljenje ne znači nužno da će posvuda biti stabilno. Na sjeverozapad zemlje još tijekom četvrtka stiže novi jači sustav s Pacifika, koji loklno može donijeti obilnu kišu, a planinama snijeg, a sve paćenojakim vjetrom.

Toplije vrijeme trebalo bi potrajati do druge polovice idućeg tjedna, kada je izgledna nova “runda” zimskog miksa od sustava iz Meksičkog zaljeva.

Za Kanadu također stiže toplije vrijeme, a radit će se o drastičnim porastima temperature. Primjerice, u Calgaryu tijekom četvrtka najviša dnevna temperatura ne bi trebala biti viša od ledenih -13°C, a već u subotu može prijeći 10°C.

Grafika: Accuweather

Sličan sadržaj