DINAMIČAN TJEDAN PRIMJEREN ZIMI | Snijeg će padati i u riječkom zaleđu, a može ga biti i uz obalu

Naslovna ilustracija : DHMZ

U novu godinu smo ušli sa stabilnim te iznadprosječno toplim vremenom, no iako su noći bile hladne zbog prisutne temperaturne inverzije, dnevne su se temperature podalje od mora dizale i do 20°C! Uz obalu te na otocima svjedočili smo dosta rijetkoj pojavi na ovim prostorima, magli, a stvorio ju je topao sloj zraka koji se premještao iznad hladnije površine mora. Zbog toga su područja uz more bila i za 5 – 10°C hladnija od vrhova planina na kojima je prevladavalo prekrasno sunčano vrijeme.
Ulaskom u novi (aktualni) tjedan vrijeme se počelo destabilizirati, no premda to nismo toliko osjetili zbog i dalje prisutne niske naoblake i izmaglice, ono će u ovome tjednu biti dosta dinamično pa osim kiše i južine susrest ćemo se i sa snijegom te burom i nižim (prosječnim) temperaturama.

Sinoptička situacija

Na vrijeme je počela djelovati ciklonalna dolina koja se spustila skroz s područja Skandinavije, gdje se zapadno od Norveške upravo nalazi centar duboke ciklone (C1). Na drugom kraju Atlantika prisutan je izljev vrlo hladnog „polarnog” zraka koji na jugu Grenlanda potencira i dodatno jača drugu ciklonu (C2). Dva jaka ciklonalna sustava gotovo nikad nisu podložna spajanju pa se između njih nalazi anticiklona ili u ovom slučaju greben (G) koji je povezao dva centra visokog tlaka, jednog na Grenlandu (A1), a drugog na Azorima (A2).

Nad naše područje upravo zbog takve raspodjele sustava, u jugozapadnoj visinskoj struji (narančasta strelica) stiže vlažan i relativno topao zrak, a koji uzrokuje naoblaku te mjestimične slabe oborine. I dalje nema prisutne ciklone kod Genove, no ne zadugo jer se hladna fronta (svjetlo plava i tamno plava linija) potaknuta grebenom (G) i ciklonom kod Skandinavije (C1) spušta s dalekog sjevera kontinenta (svjetlo plava strelica) prema našem području (crvena točkica), a trenutno se nalazi na obalama sjeverne Francuske (svjetlo plava linija).

Fotografija je opisana i odnosi se na odlomak teksta iznad. Izvor : Windy

Kako se sustavi budu pomicali prema istoku, a hladna fronta prema jugoistoku, ista će zahvatiti područje zapadnih Alpa gdje će s južne strane zbog toplog Mediterana doći do razlike u temperaturi te potenciranja sekundarne Genovske ciklone (C3).

Vidljiv nailazak fronte – prva svjetlo plava linija i druga tamno plava, do zapadnih i sjevernih obronka Alpa te stvaranje nove ciklone C3 kod Genove.
Izvor : Windy

Jačanjem Genovske ciklone (C3) tijekom srijede, jačat će i oborine, no ubrzo će se hladna fronta „probiti” i s istočne strane Alpa te će od tamo stići i do našeg područja. Time će oborine u obliku kiše brzo prelaziti u snijeg najprije od višeg područja planina, a zatim i u niža, no zbog zadržavanja centra ciklone oko sjevernog Jadrana te kasnije sporog pomicanja prema jugu, oborine će se nešto duže zadržati uz prisustvo hladnog zraka pa bi količine snijega lokalno (osobito u gorju) mogle biti i visoke.

Vidljivo zahvačanje našeg područja prvom frontom – svjetlo plava linija, uz i dalje prisutno kruženje toplog zraka iz smjera narančaste strelice koji zadržava oborine i do druge fronte- tamno plava linija. Izvor : Windy

Daljnjim odmakom ciklone (C3) ispod juga Italije jačat će greben (G) sad već Azorske anticiklone (A2) koji će se premještati prema središnjoj Europi i time potaknuti jačanje bure i zadržavanje hladnoće nad našim područjem. Već tijekom petka nalazit će se istočno od nas, no to neće pretjerano mijenjati situaciju s obzirom da bi trebali biti povezani novim grebenom (G1) između Azorske anticiklone (A2) i te istočno od nas (A3) pa bi se sjeveroistočno visinsko strujanje nastavilo i dalje za vikend što će pogodovati uglavnom stabilnom vremenu.

Prikaz rasporeda sustava tijekom petka. Vidljivo je da je fronta prošla preko našeg područja – crvena točkica, a da su dvije anticiklone A2 i A3 povezane novim grebenom G1. Izvor : Windy

Dakle, slijedi nam vjerojatno jedna od najpotencijalnijih ciklona ove zime u smislu količine snijega te zimskog vremena. Nova promjena izgledna je oko nedjelje, no detaljnije ćemo o tome, ovisno o jačini promjene, u dodatnoj najavi ili trodnevnoj prognozi.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Danas (utorak) cijeli dan oblačno uz nisku naoblaku i izmaglicu te slabe oborine koje će u zaleđu Rijeke postepeno jačati prema kraju dana na umjerene. Na Kvarneru će puhati umjereno jugo i oštro također u jačanju prema kraju dana pa bi moglo imati i jake udare dok u Gorskom kotaru umjeren do jak jugozapadnjak, lokalno s vrlo jakim udarima. Jutarnja temperatura na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C. Tijekom dana na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C.

Srijeda također oblačna, u zaleđu Rijeke i gorju uz povremenu kišu koja će se popodne prije nailaska fronte proširiti na čitavo područje. S prolaskom fronte u večernjim satima oborine će brzo prelaziti u snijeg najprije u Gorskom kotaru i Učki gdje će biti prava mećava, a do kraja dana očekuje se spuštanje snježne granice do 350 m.n.v. U zaleđu Rijeke bi se moglo skupiti i do 5 cm, a u Gorskom kotaru 10-20 cm u kratkom vremenskom razdoblju. Umjereno jugo će na Kvarneru s nailaskom fronte zamijeniti jaka bura s olujnim i orkanskim udarima, a u Gorskom kotaru će jak jugozapadnjak zamijeniti slab do umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C. Sredinom dana slično, a s nailaskom fronte uslijedit će nagli pad temperature i za 7-10°C !

Prikaz smjera i brzine vjetra uslijed probijanja fronte, vidljivo je i dalje prisutno jugo kod Raba. Izvor : Istramet
Prikaz vrste oborina. Plavo – snijeg, crveno -kiša. Izvor : Istramet

Četvrtak još do ujutro uz slabe do umjerene oborine, iznad 350 m.n.v. padat će snijeg uz dodatno stvaranje snježnog pokrivača pa bi se na kraju oborina u zaleđu Rijeke iznad te visine moglo mjeriti i 1 – 10 cm dok u Gorskom kotaru 20 – 35 cm. Snijega nakratko može biti i na području Matulja, a nošenog burom i duž istočne obale Kvarnera ponajviše oko Bakra i Kraljevice gdje će padati do mora bez stvaranja pokrivača. Također i po vrhovima Cresa i Krka izgledan je tanki pokrivač. Od sredine dana slijedi postupno razvedravanje, najprije na Kvarneru, a zatim i gorju. Olujna bura će do sredine dana stvarati probleme u prometu, a zatim će malo oslabiti na jaku s olujnim udarima. U gorju slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 0 – 5°C, a u Gorskom kotaru od – 5 do 0°C. Tijekom dana na Kvarneru 3 – 8°C, a u zaleđu Rijeke oko 1°C. U Gorskom kotaru od – 3 do 1°C.

Prikaz visine snijega na kraju oborina. Pojašnjenje boja u gornjem desnom kutu fotografije. Izvor : Meteoadriatic

Petak veći dio dana pretežno vedro vrijeme, popodne i navečer uz postupan nailazak umjerene naoblake. Na Kvarneru će puhati bura, a u gorju sjeveroistočnjak u slabljenju. Temperaturno za par stupnjeva hladnije od četvrtka.

Vikend vjerojatno uz više oblaka, a temperaturno oko prosjeka.

Sličan sadržaj