DINAMIČNA CIKLONA | U Istri problemi s tučom, u Dalmaciji s plimom

Ciklona koja i tijekom četvrtka djeluje na vrijeme, lokalno donosi vremenske neprilike. Najistaknutije je bilo u Istri i Dalmaciji.

Istramet javlja da je uslijed kruženja nestabilnog zraka, oko 11 sati na sjeverozapadu Istre došlo do razvoja grmljavinske ćelije.
Jači sustav razvio se poprilično naglo, a zabilježena je i dojmljiva grmljavinska aktivnost za doba godine.
S jačanjem konvektivnog razvoja oblaka, kišu je ubrzo zamijenila sitnija, ali gusta tuča koja je u samo nekoliko minuta zabijelila istočni i južni dio Umaštine. Sustav je donio 10-ak mm oborina.

Dalmacija danas pak javlja o problemima s plimom u Dalmaciji. Jako jugo i oštro u kombinaciji s niskim tlakom zraka noćas je ponegdje uzrokovalo podizanje razine mora, tzv. ciklonalnu plimu.
U Dubrovniku su jutros izmjereni orkanski udari južnog vjetra do 117 km/h, na Svetom Juri na Biokovu 116 km/h, na Marjanu (Split) 94 km/h.

Na Kvarneru dan je protekao u znaku promjenjive naoblake, nakon što se kiša ispadala tijekom srijede. Bilo je i slabih oborina, većinom kiše, u višim predjelima i snijega. U gorju je uz pretežnu naoblaku bilo i povremenog snijega.
Oborine su moguće i tijekom petka, a sa zahladnjenjem snježna granica se može spustiti i na oko 300 metara. U petak navečer zapuhat će jaka bura koja će tijekom subote imati olujne, mjestimice i orkanske udare.

Naslovna: Tuča na Umaštini, foto: Deni Katarinčić

Ciklonalna plima u Splitu

Sličan sadržaj