Dinamično vrijeme u Kanadi za vikend


U Kanadi se nastavlja ciklona za ciklonom, oluja za olujom. Krećemo od zapada prema istoku.

U Britanskoj Kolumbiji izdano je upozorenje od snježnog nevremena, a tijekom petka i u samom Vancouveru može pasti preko 5 cm snijega. Razlog tome je zadržavanje arktičkog zraka po visini koji će ipak do kraja petka biti poguran te će uz zatopljenje snijeg na obali prijeći u kišu, a moguća je i kiša koja se smrzava u dodiru s tlom. Viša i unutarnja područja mogu dobiti i 25 cm snijega.

Zatopljenje je nakratko stiglo u Albertu tijekom utorka gdje se temperatura mjestimice penjala i do 10°C, no bilo je kratkog daha. Vikend donosi novo zahlađenje sa snijegom kojeg može pasti i 15 cm.

Zatopljenje po visini, a hladnoća pri tlu glavni su razlog ledenoj kiši koja pada na području južnog Ontarija do nova vlaga pristiže iz Meksičkog zaljeva. Meteorolozi tvrde da ova ledena oluja ne bi trebala biti strašna poput one iz 1998. godine, ali upozoravaju i da 5 mm ledene kiše koja se očekuje može biti pogibeljno.

U konačnici smo na Atlantiku, gdje je lokalno u obalnom području u srijedu izmjereno i 40 cm snijega. Uz obilan snijeg bilo je i vjetra čiji su udari dosezali 100 km/h. Zbog nevremena škole su na Newfoundlandu bile zatvorene, a dolazilo je i do prekida u opskrbi strujom.
Nova oluja tek slijedi.

Naslovna: Područja pod upozorenjem od ledene kiše, Izvor: TWN

Sličan sadržaj