Divovska ciklona na Atlantiku / Povećanje hladnoće na Sjevernom polu

Rtavn721

Na vrijeme na zapadu Europe utječe jaka ciklona s Atlantika (slika), koja Ujedinjenom Kraljevstvu donosi kišu i vjetar, a s njima stiže i toplina. Takvo vrijeme tamo će potrajati danima.

Ta ciklona širi svoje područje nesstabilnosti putem svojih fronti pa nešto dođe i do Sredozemlja, ali i na istok i sjeveroistok Europe.
S područa Afrike, stidljivo se širi područje anticiklone, ali još nije dovoljno jaka da bi značajnije mogla utjecati na vrijeme te donijeti stabilizaciju, ali i to će se promijeniti do kraja tjedna. Doći će do jačanja anticiklone i pritjecanja toplog zraka sa sjevera Afrike, tako da bi Sredozemlje moglo bilježiti i 30°C.

Na Sjevernom polu sve je hladnije, hladnoća se koncentrira oko Grenlanda, vidljiva su i područja s temperaturom od -20°C, ali na 1500 metara visine. Osim te hladnoće, nešto je manje hladno na krajnjem sjeveru Skandinavije i u Rusiji.

Postoje indikacije da bi sudar vlage s Atlantika i hladnoće na sjeveru i sjeveroistoku Europe krajem treće dekade mogao rezultirati i konkretnijim snijegom na sjeveru i sjeveroistoku Europe, o čemu svjedoči i karta akumuliranog snijega po modelu GFS za 20. listopada.

gfs-null-europe-168-A-frozentot101

Sličan sadržaj