Do kraja tjedna utjecaj dviju ciklona | Lokalno može pasti veća količina kiše

Nakon toplinskog vala krajem 8. mjeseca u klimatološku jesen ušli smo s promjenjivim vremenom. Temperatura se vratila na prosječne vrijednosti, a već su zabilježene i ponegdje obilne oborine.

Sinoptički pregled: Dvije ciklone

U danima pred nama slijedi novo pogoršanje vremena, a za to je zaslužna ciklona nad Norveškom koja je spustila svoju frontu do središnje Europe.
Ta je fronta prije par sati ušla nad područje Alpa čime se u podnožju s južne strane formirala sekundarna ciklona te bi se ta ciklona u iduća dva dana trebala premjestiti nešto južnije, a sa sobom bi s time donijela nestabilno vrijeme odnosno povremenu kišu i malo sunca.

Sinoptička situacija po modelu ECMWF, meteo.hr/DHMZ

Odmah iza nje stiže još jedna promjena, i to dosta značajnija. Ona će biti produkt nove ciklone koja se trenutno nalazi kod Islanda. Zahvaljujući Azorskoj anticikloni (južno od nje) ta će fronta spuštati nešto hladniji zrak sa sjevera, koji će zatim tijekom vikenda doprijeti do Alpa te ponovno potencirati stvaranje novog sekundarnog centra, no nešto jačeg nego prethodni.
U takvom će slučaju naše područje najjače osjetiti promjenu vremena u nedjelju kada bi moglo doći do stvaranja jačih nestabilnosti.

Ukupna oborina od nedjeljeu 14 sati do ponedjeljka u 14 sati, model ICON, IstraMet

Prognoza vremena do ponedjeljka

Petak će već od noći i jutra obilježiti promjenjivo vrijeme te umjerena naoblaka, a povremeno će biti i umjerenih oborina, lokalno i pljuskova. Puhat će umjerena, lokalno i jaka bura, osobito podno Velebita.
Jutarnja temperatura na Kvarneru 12-17°C, mjestimice na obali i otocima do 20°C, a u Gorskom kotaru 8-13°C. Dnevna temperatura osjetno niža zbog naoblake pa se tako na Kvarneru očekuje između 18-23°C, lokalno do 25°C, dok u Gorskom kotaru uz malu promjenu, između 10-15°C.

Subota promjenjiva, također uz umjerenu naoblaku. Kiša će biti lokalno orijentirana, a najviše razvoja moglo bi biti u zaleđu i gorju te uz obalu. Uz ponegdje mogućnost za jaku kišu, moglo bi biti i grmljavine.
Bura će malo oslabjeti, na slabu do umjerenu.
Jutarnja temperatura na Kvarneru 10-15°C, najtoplija područja lokalno do 20°C, a u Gorskom kotaru 8-13°C. Dnevne temperature 19-24°C, lokalno koji stupanj više, a u Gorskom kotaru 13-18°C.

Nedjelja će biti najnestabilniji dan. Prevladavat će potpuno oblačno vrijeme, dok će kiša padati povremeno, a od popodne do kraja dana sve češće i jače osobito na području oko Učke i Ćićarije te ponegdje na kvarnerskim otocima. Vjetar u okretanju na umjereno jugo. Jutarnja temperatura 10-15°C, u Gorskom kotaru 7-12°C, tijekom dana na Kvarneru 17-23°C, a u Gorskom kotaru 13-18°C.

U ponedjeljak bi se centar ciklone trebao naći zapadno od Istre, odnosno u blizini nas pa će kiša i oblačno vrijeme još prevladavati prvi dio dana, a zatim s odmicanjem centra južnije od nas, slijedi postepena stabilizacija vremena pa bi kasno navečer moglo prevladavati i vedro vrijeme.
Vjetar će zbog prolaska centra biti promjenjiva smjera, no uglavnom slabe do umjerene jačine.
Jutarnje temperature na Kvarneru 12-17°C, u Gorskom kotaru 8-13°C, a tijekom dana 14-19°C na Kvarneru, u Gorskom kotaru 11-16°C.

Ukupno će ova promjena donijeti novo osvježenje, ali i konkretniju oborinu. Pritom bi u PGŽ-u u spomenutom razdoblju moglo pasti između 20 i 100 mm kiše.

Sličan sadržaj