DO SADA NAJVIŠE KIŠE DOBIO JUG ŽUPANIJE / U ČETVRTAK NOVA PROMJENA VREMENA


Nastavlja se ciklonalni utjecaj na području cijele naše županije. Međutim, raspodjela oborina vrlo je neravnomjerna.

Zbog specifičnog položaja ciklone, a prema dostupnim simulacijama, ista zauzima veće područje od Korzike do Italije, oborine u našu županiju ulaze u južnoj struji zbog koje glavninu oborina dobiva južni dio Kvarnera, dok povremena kiša rijetko zaluta sjevernije prema Rijeci, a posebno ne daleko na sjever Gorskog kotara.
Kada govorimo o milimetrima, najviše kiše dobilo je lošinjsko područje i preko 50 mm, Susak i blizu 60 mm, a van PGŽ pulsko područje gdje je zbog više kiše tijekom ponedjeljka bilo i poplavljenih gradskih prometnica. Rijeka je sveukupno dobila od ove ciklone manje od 10 mm kiše, a vikend prije bila je potopljena sa 250 mm!

Slično vrijeme, bez bitnije promjene nastavit će se do četvrtka, a onda slijedi promjena sinoptičke situacije, u smislu da prestaje djelovanje jedne, a početak djelovanja druge ciklone. Naime, sa sjeverozapada Europe spustit će se dolina zbog čijeg će frontalnog poremećaja doći do formiranja ciklone u Genovskom zaljevu koja će lokalno u PGŽ, a posebno izdvajamo riječko područje, biti i obilnija. Prema projekcijama modela, za trajanja ciklone na riječkom području moglo bi pasti i 100 mm kiše, a ona bi nas mogla uvesti i u daljnji period nestabilnog vremena s čestom kišom. Prave hladnoće nema na vidiku jer aktivna ciklonalna aktivnost na Sjevernom polu priječi prelijevanje hladnog zraka jugu Europe, ali govoreći za naše područje, nema ni neke topline.
Možemo reći jedno pravo jesensko vrijeme je pred nama. Trebalo je biti zimsko, jer se prošli tjedan za petak prikazivao i snijeg u dijelovima Gorskog kotara, ali tako je to s modelima, podložni su promjenama.

Zato uvijek ističemo da je prognoza do 3 dana unaprijed, a sve ostalo pokušaj pogađanja trenda. Rijetko se i dugoročnije može dati konkretnija prognoza, ali samo u iznimnim situacijama sa stabilnom sinoptičkom slikom, npr. kad smo pod utjecajem Sibirske ili Azorske anticiklone, nikako dok divljaju ciklone jedna za drugom.

S druge strane smatramo da smo dužni izvijestiti javnost i o tim trendovima, ne davati samo sigurne prognoze, već i upućivati na mogućnost razvoja dugoročnih situacija, u skladu s aktualnim modelima. Stoga molimo sve one koji prenose naše vijesti da ne uzimaju samo onaj dio koji im se sviđa i izvuku iz konteksta, jer je to obično netočno, nego da vjerodostojno prenesu cijeli tekst kako se javnost ne bi dovodila u zablude, a sve zbog površnosti.

Za kraj još jednom ponavljamo. Utjecaj jako plitke Sredozemne ciklone nastavlja se do četvrtka. To znači kišne dane, posebno jugu, manje Rijeci i Gorskom kotaru. U četvrtak dolazimo pod utjecaj Genovske ciklone i stižu nove oborine posebno riječkom području i obilnije, a ta promjena, ukoliko se nastavi koz utjecaj visinske ciklone možda bude i prilično duga.

Naslovna: očekivani raspored sustava u utorak u 12h, model ECMWF, meteo.hr

Sličan sadržaj