POSTAJU LI EKSTREMNE VREMENSKE PRILIKE SVE ČEŠĆE?


Nedavne studije sve jasnije i češće upućuju na to da su za porast broja ekstremnih vremenskih prilka glavni uzrok klimatske promjene.

Nastavi li se trend, povećat će se broj tzv. “oluja stoljeća” koje će se pojavljivati svakh 20 godina, a možda čak i češće.
To znači da će u budućnosti rasti broj EF5 tornada, poput onog u Mooreu (Oklahoma), bit će više poplava nalik onima iz Colorada, a doživjet ćemo i jedan ili dva Sandya ili Katrinu, tvrde znanstvenici u studijama. Također, suša će biti češća pojava, a visoke temperature dovest će do još brojnijih šumskih požara.

S druge strane stoji tehnologija. Vrijeme je postalo lakše za prognozirati, koriste se sateliti i tehnologija kao nikad prije, a unatoč svemu na opasne vremenske prilike, iako ih možemo detektirati, na njih ne možemo utjecati.

Možda je i bolje da je tako, jer tko zna do kud bi ljudsko razaranje išlo da se još može i na prirodu intenzivno djelovati.
Na kraju svega, možda i uopće ne postoji veza između klimatskih promjena i ekstremnog vremena. Potrebno je još puno godina i istraživanja da bi se tako što moglo i dokazati.

Foto: Peter Miller

Sličan sadržaj