SAD: MEĆAVA, TORNADA, TOPLINA, SANTA ANA


Amerikanci se ovog listopada suočavaju s raznovrsnim i zanimljivim, ali i prije svega nadasve opasnim meteorološkim prilikama. Samo za protekli vikend dobili su zimsku oluju i tornada s jedne strane, a tropsku oluju u Meksičkom zaljevu s druge. Sve to začinjeno je iznadprosječnom toplinom na istoku zemlje. Može li još bolje (gore)?

Prognoze kažu da hoće jer je mlazna struja idealna upavo za takve stvari. Mlazna struja označava “kanal” kojim pušu visinski vjetrovi u atmosferi, baš negdje na visini leta aviona. Ovakav trend može dovesti do intenzivnih i sporopokretnih olujnih sustava, ali i nastavka iznadprosječnih temperatura idućih dana.


SNJEŽNA OLUJA

Vratimo se onomu što je bilo. Snježna oluja zamela je ceste od Wyominga do Južne Dakote proteklog vikenda i početkom ovog tjedna. Palo je i preko metar snijega, koji je zbog svoje težine rušio električne stupove i grane te je dolazilo do prekida u opskrbi električnom energijom. Uz snijeg puhao je i jak vjetar s udarima od oko 100 km/h.

TORNADA
Povezano s ovim zimskim prodorom je i pojava brojnih tornada na Srednjem zapadu. Najjači je zabilježen u petak u mjestu Wayne u Nebraski. Okarakteriziran je kao EF4 tornado, prilikom čijeg prolaska je ozlijeđeno 15 ljudi.

TROPSKA OLUJA KAREN
Tropska oluja Karen formirala se u Meksičkom zaljevu u četvrtak ujutro. Kretala se u smjeru južne obale SAD-a uz slabljenje na tropsku depresiju. Nakraju se i raspala prije dolaska na kopno. Postala je tropskom ciklonom koja je idalje sposobna lokalno donijeti obilniju kišu, posebno dijelovima Floride.


NEOBIČNA TOPLINA NA ISTOKU

Ovih dana istok zemlje suočen je s iznadprosječnom toplinom. Točnije zahvaćeni su dijelovi jugoistoka i područje uz istočni Atlantik, uključujući Washington i Philadeplhiju. Toplina bi se trebala nastaviti i idućih dana.

VJETROVI SANTA ANE
Jak vjetar poznat pod nazivom Santa Ana, pogodio je tijekom petka Kaliforniju i to područja Los Angelesa, Venture i Santa Barbare, a u južnoj Kaliforniji mjereni su udari i do 150 km/h.
Zbog vjetra i suše proglašena je visoka opasnost od šumskih požara. Oluja će se kretati u smjeru jugozapada, a lokalno na jugu Kalifornije može pasti i veća količina kiše.

Grafika: Accuweather

Sličan sadržaj