Do vikenda stabilno i toplo, a zatim kratkotrajna promjena uz obilnu kišu i snijeg u gorju

Izvor naslovne ilustracije: Neverin
Prikaz odstupanja temperature po visini sredinom tjedna gdje je uočljivo pristizanje hladnijeg zraka sa sjeverozapada.

Uvod

Vrijeme se proteklih dana približava proljetnom ekvinociju koji označava ravnodnevnicu i prelazak u sve duže dane od noći. Razdoblje je to buđenja prirode i sve toplijih dana, no kako hladnog zraka i dalje ima po sjeveru kontinenta, nisu neuobičajena ni prolazna zahladnjenja, a upravo nas jedno takvo očekuje za vikend donoseći kratkotrajnu destabilizaciju vremena.

Sinoptička situacija

Trenutno se gotovo čitavi kontinent nalazi pod utjecajem povišenog tlaka zraka, odnosno stabilnom vremenu koje omogućuju tri anticiklonalna centra. Jedan centar nalazi se na području Azora gdje mu je i uobičajeno mjesto, drugi je povezan s njim mostom visokog tlaka, a centar mu se trenutno nalazi kod Poljske dok se treći nalazi na području Rusije. Sva tri centra čine jedno veliko područje visokog tlaka koji čini blok ciklonama za spuštanje prema Europi.

Prikaz sinoptičke situacije opisane u odlomku iznad. označena su tri ciklonalna centra te je vidljivo da se ciklone nalaze daleko na Atlantiku. Izvor : Windy, dorada : RiMeteo

Na sjeveru Atlantika neometano putuju ciklonalni centri koji se iznova stvaraju na granici toplog Atlantskog zraka i hladnog Grenlandskog čime to područje pravi idealno mjesto za nastanak ciklona.

Sredinom tjedna onaj središnji centar pomaknut će se južnije prema Balkanskom poluotoku te kasnije i Mediteranskom moru što će otvoriti prostor za nailazak ciklone sa sjevera, a uz pomoć Azorske anticiklone (onog prvog centra) koja će se uzdignuti malo prema sjeveru, omogućit će se spuštanje hladnog zraka između ta dva sustava sa sjevera Atlantika prema središnjoj Europi.

Nailaskom hladne fronte do područja Alpa, s južne strane (na granici toplog i hladnog zraka) potencirat će se sekundarna Genovska ciklona koja će uzrokovati novu destabilizaciju pred samo zahladnjenje pa nas tijekom subote očekuje jako jugo i obilna kiša.

Prikaz sinoptičke situacije u subotu kada se očekuje probijanje hladnog zraka (plava strelica) do područja Alpa gdje će se formirati nova sekundarna ciklona. Na lijevoj strani vidljivo je da će Azorska anticiklona biti glavni uzročnik zajedno s ciklonom između Škotske i Norveške za spuštanje hladnog zraka. Izvor : Windy, dorada: RiMeteo

Centar sekundarne ciklone trebao bi se kretati prema sjevernom Jadranu te dalje na sjeveroistok Europe što će omogućiti hladnom zraku probijanje kroz „Bečka vrata” prema Gorskom kotaru do kojeg će i dalje po visini strujiti topal i vlažan zrak što će napraviti povoljne uvijete za snijeg u gorju.

Brzim odmakom ciklone od našeg područja hladna će se fronta sve više probiti prema Kvarneru i Dalmaciji pa će i oborine postajati sve rjeđe pa snježni ugođaj neće dugo potrajati, a sve bi trebala „okončati” bura koja će zapuhati krajem vikenda.

Bit će ovo jedan klasični proljetni tjedan kakav i priliči dobu godine, kratkotrajno zahladnjenje neće poremetiti dugotrajan niz iznadprosječno toplih dana, no izgledno je da bi se mogli spustiti makar u prosječne vrijednosti!

Detaljna prognoza za PGŽ

Srijeda pretežno vedra do popodne kada se očekuje nailazak umjerene do potpune naoblake uglavnom visinskog tipa. U prvom dijelu dana na istoku Kvarnera puhat će umjerena, lokalno i jaka bura, a zatim smirivanje vjetra te popodne okretanje na slab zapadnjak, osobito u gorju. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, lokalno do 3°C, a u Gorskom kotaru od -2 do 3°C. Tijekom dana na Kvarneru 13 – 18°C, a u Gorskom kotaru 9 – 14°C.

Četvrtak pretežno vedar uz povremenu umjerenu naoblaku, a navečer i konkretniju naoblaku kada je moguća i slaba prolazna kiša uglavnom zanemarivih količina. Puhat će slab povremen vjetar jugozapadnih smjerova. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C. Tijekom dana na Kvarneru 15 – 20°C, a u Gorskom kotaru 11 – 16°C.

Petak većinom vedar, a povremena umjerena naoblaka moguća je sredinom dana pri čemu nije isključen ni lokalni kratkotrajni pljusak u zaleđu Rijeke i gorju. Još u toku noći zapuhat će bura koja će na Kvarneru puhati umjereno do jako, lokalno s olujnim udarima u Velebitskom kanalu dok u gorju slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C. Tijekom dana na Kvarneru 15 – 20°C, a u Gorskom kotaru 11 – 16°C.

Prikaz brzine udara vjetra u petak ujutro. Izvor : Meteoadriatic

Subota veći dio dana uz umjerenu naoblaku, a navečer i potpunu naoblaku uz nailazak oborina koje će padati na čitavom području. Zapuhat će jugo, a temperaturno bez veće promjene.

Nedjelja do popodne u znaku kiše koja lokalno može biti obilnija, a u gorju će ujutro kiša prijeći u susnježicu i snijeg pri čemu je moguće spuštanje snježne granice do 600 m.n.v.. Vjerojatno neće pasti više od 5 cm. Popodne slijedi razvedravanje i jačanje bure, temperaturno osjetno hladnije.

Prikaz visine snijega u nedjelju nakon prolaska ciklone. Vidljivo je da će u gorju vjerojatno pasti snijeg, no zbog dalekog datuma prognoziranja moguće su (i izgledne) promjene. Izvor : Meteoadriatic

Sličan sadržaj