DOLAZE CIKLONE: PRVI OBORINSKI VAL VEČERAS


Proteklih dana dosta smo napisali o nadolazećoj promjeni vremena, a početak vikenda samo nam je prolazno donio stabilizaciju vremena, ali i osjetno niže jutarnje temperature zraka.

Subota je bila hladna ujutro, posebno u Gorskom kotaru i Lici, a temperatura se spustila opasno blizu nule, posebno u Lici. Što se naše županije tiče, Parg je mjerio 6°C, Rijeka 12, Rab 15, a Mali Lošinj 16°C. Od službenih postaja u Hrvatskoj, najhladniji je bio Gospić s 3.9°C, a tek koju decimalu više imao je Zavižan.
Subota u PGŽ bila je promjenjivo oblačna sa sunčanim razdobljima, a prema podacima sa službenih postaja nije bilo mjerljive kiše.

Nedjelja je počela s puno oblaka pa samim time nije bilo dodatnog ohlađivanja tijekom noći o čemu svjedoče i najniže temperature. U Pargu je izmjereno 9, Rijeci i Rabu 16, a u Malom Lošinju 18°C.

Postupno dolazimo pod utjecaj nove promjene vremena u sklopu dvije ciklone koje nas očekuju do srijede.
Prve konkretnije oborine očekujemo po prognostičkim materijalima tek kasno navečer iza 23h ili ponoći, a taj oborinski nalet trebao bi se smiriti do kasnih jutarnjih sati, jer će prva ciklona već do tada biti na jugu Italije, a utjecati na vrijeme na jugu Hrvatske.
U spomenutom periodu, od početka do kraja prvog oborinskog vala, lokalno u PGŽ može pasti i 30 mm kiše, s naglaskom na jug županije.
Potom će se nastaviti promjenjivo vrijeme uz mogućnost slabe kiše ili pljuskova, a dotok hladnog zraka sa sjevera dovest će do stvaranja plitkog ciklonalnog centra u sjevernom Jadranu (naslovna, Izvor: meteo.hr), koji će se potom pomaknuti nad sjevernu Italiju, a samim time omogućiti prodor hladnoj fronti u utorak.

Novo jačanje oborina počet će tako u večernjm satima ponedjeljka s glavninom do prijepodnevnih sati utorka. U tom periodu, posebno s prolaskom hladne fronte doći će do jače destabilizacije uz grmljavinske pljuskove koji mogu biti oblniji, a moguća su i nevremena. Iako se činilo da će najviše gorje Gorskog kotara dobiti i prvi snijeg, karte su se ipak malo ublažile i u krajnjem slučaju potkraj oborina može padati susnježica.
Temperatura će se osjetno sniziti, a bit će i vjetrovito uz jaku, prolazno i olujnu buru , a u gorju će biti olujnih udara sjeveroistočnjaka. Temperatura u gorju neće biti viša od 10°C, a na Kvarneru neće biti viša od 15°C.
Promjena će biti vrlo snažna, ali brzopotezna, tako da bi već do utorka poslijepodne na Kvarneru trebalo se razvedriti, dok će se u Gorskom kotaru zadržati oblačno i hladno, uz mogućnost povremene kiše. Vjetar u slabljenju.

Na satelitskoj snimci vidljiva su oba poremećaja koja će utjecati na vrfijeme kod nas, u Sredozemlju ciklona čiji utjecaj očekujemo u prvom dijelu ponedjeljka i fronta nad zapadnom Europom zbog čijeg će prodora formirati se sekundarni centar u sjevernom Jadranu.
Fronta će u Alpama spustiti snježnu granicu na 1000 metara.

Prve oborine zahvatile su Italiju, a do kasno navečer doći će i do našeg područja. Prije toga oborina može biti, ali isključivo lokalnog karaktera zbog konvektivnog razvoja naoblake.

Sličan sadržaj