MEKSIKO IZMEĐU DVA TROPSKA SUSTAVA / JAPANU STIŽE MAN-YI

Ne događa se često da se jedna zemlja nađe pod utjecajem dva vrlo snažna tropska sustava. U ovom slučaju Meksiku stižu uragan Ingrid iz Meksičkog zaljeva i tropska oluja Manuel s Tihog oceana.

Ingrid je 2. uragan tropske sezone na Atlantiku (slika: wunderground.com). Nastao je u Meksičkom zaljevu, nedaleko Veracruza. Razlog jačanju na uragan je bio taj što se udaljio malo od obale, a zatim uzeo “zalet” za pohod na kopno. Trenutno govorimo o uraganu 1. kategorije, stalne brzine vjetra 140 km/h. Dakle, još malo pa uragan 2. kategorije, a takav scenarij podržavaju i prognoze koje vide jačanje pred kopnom. Meksiku prijeti obilna kiša, poplave te razoran vjetar, naročito prilikom ulaska na kopno, kada se mogu mjeriti i udari od preko 200 km/h. Ingrid će nešto kiše donijeti i južnom Teksasu u SAD-u pa će biti prekinuta višemjesečna suša na tom području.

To je što se Atlantika tiče, ali i dalje se “motamo” oko Meksika, jer Tihim oceanom u smjeru kopna kreće se tropska oluja Manuel. Radi se o vrlo snažnoj oluji stalne brzine vjetra od 110 km/h, još malo je dijeli od uragana 1. kategorije. Prognoze ne najavljuju tu mogućnost. Od kopna je udaljena stotinjak kilometara, sa sobom nosi veću količinu vlage pa će i na ovoj strani Meksika postojati mogućnost poplava i odrona zbog obilne kiše, dakako sve uz olujan vjetar.

Treći tropski sustav, oluja Man-yi također prijeti kopnu, ali ne Meksika, nego Japana. Stalna brzina vjetra je 100 km/h, a Japan može očekivati obilnije oborine, posebno istočni i jugoistočni dijelovi, bliži oluji. Jačanje oluje na tajfun se ne očekuje.

Sličan sadržaj